Verhalen van Bursalen

Op deze pagina vind je interviews en ervaringsverhalen van andere bursalen. We willen hiermee elkaar en jullie stimuleren om meer met elkaar te delen en meer 'te hebben' aan dit netwerk. Wij staan altijd open voor meer goede ideeën! En vind je het leuk om ook jouw verhaal te vertellen of heb je een oproep, hulpvraag of wat dan ook, laat het ons weten?!

Het verhaal van Kristen Janssen

Mijn naam is Kristen en ik ben in 2018 in contact gekomen met VSBfonds. Ik studeerde destijds aan de HKU de bachelor kunst & economie. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen in het buitenland en ik had al bedacht dat ik na mijn studie  weer terug naar het buitenland wilde om nog een stage te gaan doen. Mijn studiebegeleider wees me erop dat ik ook in buitenland kon gaan studeren omdat ik een goed verhaal had dat aansloot op wat VSBfonds doet. Ik heb me toen aangemeld voor een studiebeurs en heb die uiteindelijk toegewezen gekregen. Ik begon aan mijn master International Trade in Palermo. Helaas verliep het op sommige vlakken wel wat anders da ik had verwacht doordat de wereld ‘in de greep’ van corona kwam. Toch heb ik een jaar in Palermo gezeten, Voor de stage van mijn master ben ik uiteindelijk naar Spanje vertrokken. En daardoor heb ik vervolgens een baan gekregen bij een Nederlands bedrijf in Spanje.

Het heeft me heel veel opgeleverd, ondanks corona. Als ik de VSBfonds Beurs niet had gekregen dan was ik misschien weer een stage in het buitenland gaan doen, maar was ik echt niet gaan studeren in het buitenland en had ik ook zeker niet alle mensen ontmoet die nu in mijn netwerk zitten. Het mooiste wat ik heb overgehouden naast mijn academische opleiding is het feit dat ik nu vrienden over de hele wereld heb. En dat ik naast de cultuur van het land waar ik op dat moment woonde ook heel veel anderen culturen heb leren kennen. Dit helpt mij ook enorm op professioneel vlak. Voor mij is het super fijn om die kennis over verschillende culturen te kunnen toepassen in mijn werk. Ik werk nu met veel internationale klanten, bijvoorbeeld uit Roemenië, Amerika en Spanje. Het is voor mij vele malen makkelijker geworden om goed met ze te communiceren en daardoor verloopt de samenwerking heel erg goed.

Het is niet zo dat het echt een droom van mij was om in het buitenland te studeren. Het is eigenlijk heel organisch verlopen. Ik ben best verlegen en ook niet iemand die van nature zo’n stap zou durven zetten. Maar al tijdens mijn studie aan de HKU wilde ik toch wel uit m’n comfortzone proberen te stappen. Ik ben minder goed in het communiceren in een andere taal dus dat was de voornaamste reden om stage te gaan lopen in het buitenland. Toen ik die stage eenmaal had gedaan, begon het wel te borrelen om weer terug te gaan. Ik heb ontdekt hoeveel plezier het me gaf om mensen uit andere landen en culturen te leren kennen. In Nederland kunnen we best hard zijn en direct. En dat kan door mensen uit andere culturen heel anders opgevat worden. Als je je daar niet bewust van bent, dan kan samenwerking met iemand met en andere achtergrond echt lastig worden en het kan echt een negatief effect hebben op die samenwerking. Ik ben zo blij dat ik het heb gedaan want je kunt er zoveel uithalen.

Ik durf nu veel eerder die stap uit mijn comfortzone te zetten. Omdat ik ook heb ervaren hoeveel me dat zal opleveren. Dus het heeft me wel veel zelfverzekerder gemaakt en dat is allemaal enorm versterkt doordat ik de kans heb gekregen om in het buitenland te studeren.

Kristen over het VSBfonds Bursalen Netwerk

Persoonlijk zou ik graag uit dit netwerk willen halen dat ik bijvoorbeeld zou willen lezen wat de buitenlandse studie andere bursalen heeft opgeleverd. We delen toch een aantal ervaringen. Maar ook interessant om meer te horen over waar mensen nù mee bezig zijn. Daarnaast kunnen we elkaar misschien wel helpen en ondersteunen met vraagstukken waar we mee bezig zijn in ons huidige werk.

Ook op persoonlijk vlak lijkt het me heel erg leuk om meer bursalen te leren kennen. We hebben vergelijkbare ervaringen en weten hoe het voelt om in het diepe te springen. Over dit soort dingen kan je makkelijker communiceren met gelijkgestemden. Iedereen in dit netwerk weet hoe het voelt en het is vast voor bijna iedereen één van de belangrijkste keuzes in je leven geweest.

Het lijkt me heel leuk om evenementen bij te wonen als ik in Nederland ben. Dan kun je met gelijkgestemden een connectie opbouwen en je gehoord voelen. Een goed idee om te zorgen dat er niet alleen eenzijdige communicatie is vanuit VSBfonds, is om binnen het Bursalen Netwerk af en toe polls of vragen te stellen over waar iedereen behoefte aan heeft of mensen direct te benaderen over wat ze nodig hebben. Dit kan zowel op persoonlijk als professioneel niveau. Het is maar net waar iemand behoefte aan heeft.

Tegen studenten die twijfelen om een VSBfonds Beurs aan te vragen voor een buitenlands studieplan zou ik eigenlijk willen zeggen, er is geen fout. Je kunt geen fout maken door het te doen omdat je zelf kunt bepalen hoeveel je eruit haalt. En als je het eng vindt, probeer het! Je kunt beter wel gaan en erachter komen dat het echt niet iets is wat je wilt dan dat je het helemaal niet doet en later spijt krijgt.

Tijdens het gesprek kwam een aantal ideeën op over wat we in dit netwerk allemaal kunnen delen:
- Laat nieuwe bursalen zich voorstellen onder een post in de community
- Laat bursalen hun bedrijf promoten
- Laat bursalen een concrete oproep van de organisatie delen
- Laat besturen van verschillende regio’s ook af en toe aan het woord over evenementen of laat ze vertellen waar ze mee bezig zijn
- Stel de nieuwe bursalen van dat jaar voor
- Vraag of mensen samen met mij willen nadenken over de invulling van het Bursalen Netwerk.

Heb je nog meer goede ideeën, vind je het leuk om ook jouw verhaal te vertellen, heb je een oproep, hulpvraag, of wat dan ook?!? Je kan het gewoon zelf posten in onze besloten groepen op LinkedIn of Facebook. Maar je mag ook altijd contact opnemen met Steffen de Wolff of Annemarijn Boelen.