Zet je vrijwillig in via VSBfonds

VSBfonds ondersteunt vele maatschappelijke en culturele organisatie en net als bij de Beurzen is daarbij leidend dat wij actief burgerschap willen bevorderen. Wil je zelf iets doen, kort of lang, veel of weinig? Er zijn vele initiatieven die vrijwilligers zoeken.

Bloei & Groei

Stichting Bloei & Groei is een prachtig initiatief! Opgericht in 2013 door VSBfonds Bursaal Ama Koranteng-Kumi vanuit de visie dat stadstuinen groene oases zijn waarin veerkrachtige vrouwen (weer) tot bloei komen en nieuwe mogelijkheden ontdekken.
Vanuit Amsterdam-Zuidoost zijn sindsdien verschillende stadstuinen opgezet die als healing, food en community garden dienen voor vrouwen die zichzelf, hun omgeving of buurt willen versterken.

Bloei & Groei is de pioniersfase voorbij en is hard aan het groeien en het professionaliseren. Daarom zoeken zij op korte termijn een:

Marketing- & Communicatiemanager 16 uur per week

Door de snelle groei is Bloei en Groei eigenlijk altijd op zoek naar mensen die geraakt zijn door de missie en willen helpen en natuurlijk naar donaties.

In 2018 werd een indrukwekkende documentaire gemaakt door Eva de Breed voor Human ‘De vrouwen van Venserpolder over het werk van Stichting Bloei & Groei.

Bloei & Groei en VSBfonds
Ama is wat VSBfonds betreft een soort ‘model-bursaal’. Studeerde in 2003 in Antwerpen met een VSBfonds Beurs. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van VSBfonds maakten wij al een mooi filmportret van haar. In 2017 was zij betrokken bij de uitreiking van de VSBfonds Beurzen (kijk hier voor het filmverslag). In 2018 heeft VSBfonds een donatie gedaan ten behoeve van de uitbreiding van de tuin naar Venserpolder. In deze volgende fase zou het mooi zijn als andere VSBfonds Bursalen haar verder kunnen helpen.

IMC Weekendschool

Vanaf het prille begin is VSBfonds betrokken bij de IMC Weekendschool. Een prachtig initiatief dat begon met één school in Amsterdam Zuidoost en nu 40 scholen in heel Nederland kent.
Stichting IMC Weekendschool biedt aanvullend, motivatiegericht onderwijs aan jongeren van 10-14 jaar oud, op die plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is. Wie met volle overtuiging zijn interesses volgt, haalt het meeste uit zijn leven. Daarom laat IMC Weekendschool nieuwsgierige jongeren kennismaken met enthousiaste professionals en hun uiteenlopende vakgebieden. Meer weten, kijk hier.

IMC Weekendschool is bij uitstek een organisatie die draait op vrijwilligers! Er is van alles te doen, maar ze zijn altijd op zoek naar:

Gastdocenten
Op stichting IMC Weekendschool krijgen de leerlingen les van vakexperts. Nog belangrijker dan de kennis en vaardigheden die zij overdragen is de passie waarmee zij over hun werk kunnen vertellen. Vakexperts demonstreren (impliciet) dat je plezier kunt beleven aan je werk. Hierdoor gaan de leerlingen bewuster nadenken welke richting zij hun eigen leven willen geven.
Gastdocenten weten als geen ander wat hun beroep zo speciaal en belangrijk maakt en wat de essentie is van hun vakgebied. Gastdocenten zijn samen met de coördinator van stichting IMC Weekendschool verantwoordelijk voor de lesinhoud van de lesdag. Zij hebben een belangrijk aandeel in de voorbereidingen en zorgen voor de daadwerkelijke uitvoering van de lessen. 

Begeleiders
Binnen het programma van stichting IMC Weekendschool worden de leerlingen continu gestimuleerd om ‘meer te durven doen’ door hen persoonlijke successen te laten boeken. Dat gaat op veel verschillende manieren, maar persoonlijke aandacht is altijd de sleutel. Daarom zijn begeleiders onmisbaar bij de uitvoering van ons onderwijs. Zij helpen de les goed te laten verlopen door de leerlingen te begeleiden bij het werken in groepjes en tijdens excursies. Begeleiders helpen daarmee een prettige, werkbare sfeer te creëren.
Begeleiders komen één dag, voor de duur van een vak of op regelmatige basis. Als begeleiders op regelmatige basis komen noemen we dit vaste vrijwilligers. Zij komen regelmatig bij verschillende vakken het team van de weekendschool versterken. Zij kennen de leerlingen, weten hoe een weekendschooldag verloopt, zijn op de hoogte van de geldende regels en afspraken en betrokken bij de ontwikkeling van de leerlingen.

Aanmelden of meer weten?
Stuur een bericht naar info@weekendschool.nl

UAF
UAF heeft samen met VSBfonds een langdurige samenwerking opgezet om Leerwerktrajecten in het Hoger Onderwijs voor vluchteling-studenten te realiseren. In drie jaar zullen negen Leerwerktrajecten worden gerealiseerd. UAF zet zich al heel lang in voor hoger opgeleide vluchtelingen.

Wil je zelf iets doen?
Misschien is het UAF mentorprogramma wel iets voor jou? Dit is altijd een kort en afgebakend traject (maximaal een half jaar), waarbij een vluchteling-student met een specifieke hulpvraag kan worden gekoppeld aan een mentor. Iemand wil bijvoorbeeld echt beter worden in de Nederlandse taal, of het vakjargon eigen maken, of een netwerk in een bepaalde beroepsgroep. Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Wil jij je inzetten voor de KNHM?
VSBfonds en KNHM werken op vele terreinen samen. Via KNHM Participaties verstrekken wij leningen aan sociale ondernemingen die investeren in buurten en wijken. Maar KNHM doet veel meer! Zo beschikt KNHM Advies over een fijnmazig netwerk in heel Nederland van vrijwillige adviseurs die lokale burgerinitiatieven ondersteunen! Echt iets voor onze bursalen, die al vaak maatschappelijk actief en betrokken zijn. KNHM geeft trainingen en leidt haar vrijwillige adviseurs echt op!

Is dit iets voor jou? Neem gerust vrijblijvend contact op met een van de adviseurs van KNHM bij jou in de buurt!