Aankopen

Let op: u kunt een aanvraag indienen tot 15 november. Daarna vervalt deze beleidslijn. Lees meer.

Het is belangrijk dat collecties van musea en erfgoedinstellingen dynamisch blijven. Het verwerven van objecten kan bijdragen aan het verhaal dat een instelling aan het publiek wil vertellen. Mist een museum bijvoorbeeld een belangrijk werk om de ontwikkeling van een bepaalde stroming in de kunst te laten zien? Dan helpt VSBfonds graag.

Welke projecten steunt VSBfonds?

VSBfonds ondersteunt Nederlandse musea bij de aankoop van objecten die een overtuigende uitbreiding en aanvulling vormen op bestaande collecties. Ook bibliotheken, prentenkabinetten, archieven en andere erfgoedinstellingen kunnen een aanvraag voor een aankoop indienen.

Welke projecten steunen wij niet?

De aankoop van onroerend goed komt niet voor ondersteuning in aanmerking.

Hoe beoordelen wij uw aanvraag?

1. Kwaliteit
Wij beoordelen de kwaliteit van het aan te kopen object. Natuurlijk kijken we naar de waarde van het werk op zich. We werken daarbij samen met Vereniging Rembrandt en Mondriaanfonds. Daarnaast bekijken we wat de aankoop toe zal voegen aan de bestaande collectie. Belangrijk is dat u in uw collectieplan al eerder had omschreven waarom u naar dit object (of een dergelijk object) op zoek was.

2. Impact op publieksbereik
Wij beoordelen de impact van de aankoop op uw publieksbereik. Voorwaarde is dat uw publiek met het werk of object in aanraking zal komen, dus dat het onderdeel wordt van uw vaste publiekspresentatie. Stelt de aankoop u bijvoorbeeld in staat meer of ander publiek aan te trekken?

3. Belang voor uw verhaal
Hoe belangrijk is de aankoop voor het verhaal dat uw instelling aan het publiek vertelt? Hoe en waar wilt u de aankoop presenteren? Maakt de aankoop het verhaal krachtiger of completer? Stelt de aankoop u in staat een deel van uw collectie vanuit een nieuw perspectief te presenteren?

Aanvraag indienen?

Benieuwd of uw project voldoet aan onze algemene criteria om een aanvraag in te kunnen dienen? Doe de quickscan.

Twijfelt u of uw project voldoende aansluit bij ons donatiebeleid? Bel dan met een van onze voorlichters:
030 230 33 03. Of mail naar info@vsbfonds.nl.

Wilt u direct een aanvraag doen? Ga dan naar Aanvragen.

Laat u inspireren door onderstaande voorbeelden!

Sluiten