Terug naar Nummer 3, Dec 2020
Nummer 3, Dec 2020
On the road

Bouwen aan eigen talent en toekomst? Jongeren kunnen dat!

‘On the road’ kom ik in contact met allerlei mensen achter bijzondere maatschappelijke en culturele initiatieven die VSBfonds ondersteunt. Deze keer neem ik je graag mee naar Haarlem, de stad waar ik zelf ooit burgemeester was. Daar startten enkele jonge inwoners van de wijk Schalkwijk bijna tien jaar geleden een kleinschalig jongerenproject: Triple ThreaT. Inmiddels is het uitgegroeid tot een grote, succesvolle jongeren-community voor jongeren tussen de 6 en 24 jaar met weinig kansen en vaak een wankele thuisbasis. Samen bouwen ze er aan hun talent, geloof in eigen kunnen en goede toekomstperspectieven.

Schalkwijk is een van die plekken in Nederland waar veel jongeren wonen die nauwelijks hun eigen wijk uit komen. Ook van huis uit krijgen zij geen brede blik op de maatschappij mee. Hierdoor is het voor hen moeilijk om hun eigen talenten te ontdekken en met zelfvertrouwen om te zetten in perspectieven en ambities. Gemeente, politie, jongerenwerk en woningcorporaties braken zich in het verleden voortdurend het hoofd over hoe je voor een positieve impuls in dit soort wijken kon komen. Tevergeefs. Want - ik spreek uit ervaring en steek ook hand in eigen boezem - jongeren zelf werden meestal te weinig betrokken bij het maken van plannen.

Cool en positief

Triple ThreaT is zo’n voorbeeld dat drijft op de kracht van jongeren zelf en zich juist daarom als een olievlek heeft uitgebreid tot ver buiten de wijk. Zozeer zelfs dat het ‘cool’ is om als jongere bij Triple ThreaT te horen en er zelf een positieve bijdrage te leveren aan de vele activiteiten. Steeds meer jongeren zijn er niet alleen maar deelnemer, maar groeien ook uit tot rolmodel voor de volgende generatie.

Voortouw en verantwoordelijkheid

De afgelopen jaren hebben jongeren van Triple ThreaT een grote, goed georganiseerde basketbalvereniging opgezet, waarvan maar liefst zes teams in de landelijke eredivisie spelen. 

 

Verder zijn er breakdance-lessen en -optredens en tal van andere sportieve en culturele activiteiten. Jongeren namen hierin zelf het voortouw en dragen ook hun verantwoordelijkheid om Triple ThreaT voor steeds meer jongeren een fijne thuisbasis en een inspirerend vertrekpunt te laten zijn. Scholen, sportorganisaties, culturele instellingen, bedrijven, gemeente en maatschappelijke instanties hebben zich inmiddels vol overtuiging aangesloten bij Triple ThreaT. Het is een steeds groter groeiende jongeren-community met maatschappelijke impact. Sterker nog, ze hebben de ambitie om hun succesformule door te vertalen naar andere steden.   

‘De door-en-voor-jongeren-aanpak verdient in heel Nederland alle steun’

Aansluiten bij jongeren zelf

Triple ThreaT levert daarmee het bewijs van hoe het moet. En er zijn steeds meer voorbeelden in het land die vanuit eenzelfde bottom-up aanpak succesvol zijn. Want jongeren hebben hun dromen en weten beter wat ze willen dan wij vaak denken. Eenmaal gesteund en geïnspireerd kunnen zij trots hun talenten ontplooien en ontdekken hoe zij daarmee betekenis willen geven aan hun leven en dat van anderen.   

De door-en-voor-jongeren-aanpak verdient in heel Nederland alle steun. Instanties en fondsen moeten zich er daarom vol overgave bij aansluiten. Ik ben er trots op dat VSBfonds Triple ThreaT de komende jaren zal ondersteunen. Bij het vergroten van hun activiteiten, bij het bereiken van steeds meer jongeren en bij het uitslaan van de vleugels naar de rest van het land.

Bernt Schneiders
Directeur VSBfonds

Onlangs maakte Triple ThreaT een indringende documentaire waarin enkele jongeren worden gevolgd in hun jeugd en ontwikkeling. Te zien is dat zij vele barrières moeten overwinnen, terwijl de ‘makkelijke’ weg richting criminaliteit op de loer ligt. Mede dankzij enkele rolmodellen zijn zij in staat het juiste spoor te kiezen naar een voor hen waardevol en eerlijk bestaan. Kijk voor meer informatie over TripleThreatH op stichting.triplethreat.nl