Brabanders met ideeën voor sociale projecten

Heeft u een mooi idee voor een project met als doel de ontwikkeling van vaardigheden van mensen? Of heeft uw plan als doel dat mensen elkaar ontmoeten en blijvend naar elkaar omzien? Als u daar geld voor nodig heeft, dan kunnen wij misschien iets voor u betekenen.

VSBfonds ondersteunt sociale projecten op het gebied van de ontwikkeling van mensen en van sterke buurten en wijken. Dat doen wij omdat wij geloven in een samenleving waarin iedereen mee kán en mee wíl doen.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Vraag dan ons digitale informatiepakket aan. Laat uw e-mailadres achter en u ontvangt in uw mailbox alle informatie die u nodig heeft om bij ons een aanvraag in te kunnen dienen. Ook handig om door te sturen als u het doen van een aanvraag eerst wilt bespreken met andere betrokkenen. 

Interesse? Vraag directe een adviesgesprek aan!

Heeft u interesse in financiële ondersteuning door VSBfonds en wilt u uw project met ons bespreken? Dan kan! Neem contact met ons op.  

Voorbereiding indiening aanvraag

Een aanvraag indienen kost tijd. Het loont dan ook de moeite om vooraf te kijken of het voor u wel zinvol is om bij ons een aanvraag in te dienen. Wilt u weten of uw initiatief in aanmerking komt voor een donatie van VSBfonds? Doorloop dan de volgende stappen:

 • Lees eerst wat de algemene criteria zijn waaraan uw project moet voldoen 
 • Maak vervolgens een keuze voor een thema waar uw project het best bij aansluit op deze overzichtspagina. Lees de criteria.
 • Doe daarna de quickscan.
 • Voldoet uw project aan alle criteria en heeft u een positieve uitslag van de quickscan, dien dan een aanvraag in.
 • Twijfelt u of uw plan aansluit bij ons beleid, vul dan bovenstaand formulier in. Dan mailen wij u informatie over onze beleidscriteria of nemen wij contact met u op voor het maken van een telefonische afspraak. 

Als u alle voorbereidende stappen nog eens na wilt lezen, kijk dan hier.

Deze projecten steunen wij

Wij steunen projecten met als doel de ontwikkeling van vaardigheden van mensen. Zodat ze bijvoorbeeld leren met vooroordelen om te gaan, de Nederlandse taal beter te beheersen, huiswerk te maken of te solliciteren. Hierdoor kunnen mensen zichzelf verder ontwikkelen en hun kansen vergroten om mee te doen in de samenleving. Projecten met als doel dat mensen elkaar ontmoeten en blijvend naar elkaar omzien zodat er een fijnere buurt of wijk ontstaat in uw dorp of stad komen ook voor financiële ondersteuning in aanmerking. 

Ontwikkeling van mensen

 • Bewustwording van vooroordelen en het wegnemen daarvan
 • Bewustwording van eigen talenten en mogelijkheden door kinderen en jongeren
 • Verbetering van sociale vaardigheden om met andere mensen om te gaan
 • Verbetering van leren, onthouden, plannen en initiatief nemen

Betrokken zijn bij de buurt 

 • Realisatie van ontmoetingsplekken in de buurt, zoals buurthuizen en speeltuinen
 • Mensen uit andere groepen leren kennen
 • Samen bouwen aan een buurt of wijk waarin mensen naar elkaar omkijken

 

 

Ter inspiratie: projectvoorbeelden

Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van projecten die eerder financiële steun van VSBfonds ontvingen. 

Ieder kind speelt mee

Elk kind kan meedoen in Speeltuin de Wiebert in Uden. Deze speeltuin is toegankelijk voor kinderen met een beperking, zodat zij er veilig kunnen spelen. Voor hen zijn speciale speeltoestellen geplaatst, die ze kunnen bereiken via de paden en verhoogde vlonders.

Samen in de tuin

Naar elkaar omkijken en met veel handen het verschil maken. Dat is de missie van de HartenBrigade uit Giessen. Samen met buurtbewoners is een tuin gerealiseerd voor groenten en fruit. Je kunt er ook spelen. Elkaar ontmoeten, educatie, samenwerken en meedoen staan centraal. De groenten en vruchten uit de tuin worden deels gebruikt in de keuken voor lekkere maaltijden die weinig kosten. Wat over blijft wordt gedeeld met de buurt!

 

Buddy zijn van een vluchteling

Stichting Buddy to Buddy in Breda helpt vluchtelingen uit hun isolement te komen. Dit doen ze door hen aan betrokken inwoners te koppelen. Uitgangspunten daarbij zijn gelijkwaardigheid en laagdrempelig contact van mens tot mens. 

Kerk als dorpshuis

De voormalige kerk in Oostelbeers is omgevormd tot dorpshuis. Het dorpshuis draagt bij aan de leefbaarheid van het dorp. Het verenigingsleven, van zangcafé De Borrelnootjes tot Gilde Sint-Joris, maakt er dankbaar gebruik van. Het is ook dé plek voor kleine en grote feesten.