Diederik Samson over aardgasvrije wijken

Diederik Samsom gaat tijdens zijn lezing op het We Doen Het Samen Festival dieper in op het landelijk klimaatakkoord. Hij beantwoordt vragen hoe je als bewonersgroep- of coöperatie kan helpen om de wijk aardgasvrij te maken. 

Overstappen op andere energie
Diederik Samsom is groene adviseur en commissaris bij staatsenergiebedrijf EBN en daarnaast onderhandelaar voor het landelijke klimaatakkoord. Zijn missie: aardgasvrije woonwijken. “Nederland moet overstappen op andere energie”, zegt hij. Op opgepompte warmte uit de aardboden, op groene stroom. Het is nogal wat, om dat nationaal te regelen, samen met alle bedrijven, bewoners en belangenorganisaties. Maar Samsom gelooft dat het gaat lukken om deze zomer het klimaatakkoord rond te hebben. “Iedereen weet dat aardgas, een bron van CO2-uitstoot, geen toekomst meer heeft.”

Toenemend enthousiasme
Mede door de Groningse aardbevingen is de aardgas-exit extra urgent. Samsom proeft bij bewoners toenemend enthousiasme over het dichtdraaien van de aardgaskraan. Er is, in tegenstelling tot een paar jaar geleden, veel meer maatschappelijke steun om aangesloten te worden op een ander warmtenet. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen knelpunten meer zijn. Denk aan het regelen van de kosten en veiligheid. Samsom praat met alle betrokkenen over alternatieven als windmolens, geothermie (aardwarmte), groen gas en waterstof.

Tijdens zijn lezing gaat hij hier dieper op in en beantwoordt hij vragen hoe je als bewonersgroep- of coöperatie kan helpen om de wijk aardgasvrij te maken.

Aanmelden kan hier!