Kickstart Cultuurfonds gaat door in 2021

Kickstart Cultuurfonds gaat vanaf januari volgend jaar de culturele sector opnieuw ondersteunen. Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) maakte vandaag bekend dat zij 10 miljoen euro beschikbaar stelt voor de volgende fase van Kickstart Cultuurfonds. Ook private partijen in het fonds zullen voor deze nieuwe fase weer geld beschikbaar stellen. Hiermee kunnen theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumkunsten in het nieuwe jaar weer een aanvraag doen, bijvoorbeeld voor het opstarten of aanpassen van nieuwe producties of het veilig blijven ontvangen van publiek. 

Hier is een filmpje over wat diverse instellingen hebben kunnen doen met de donaties van Kickstart Cultuurfonds.

Noodhulp aan de sector
De aanhoudende nood in de culturele sector, nu de coronamaatregelen nog steeds van kracht zijn of zelfs aangescherpt zijn, geeft voldoende reden om in 2021 meer steun te geven. Dankzij de vandaag bekendgemaakte bijdrage van het ministerie van OCW is een continuering van Kickstart Cultuurfonds in 2021 in elk geval gegarandeerd. Gekeken wordt waar het geld nu het hardste nodig is om zoveel mogelijk cultuur te behouden, voor de instellingen, de makers en voor het publiek.

Lichtpuntje in barre tijd
Cultuur is een onmisbaar onderdeel van de samenleving, zo vinden de aangesloten fondsen van Kickstart Cultuurfonds. Zij willen er dan ook alles aan doen om het publiek in deze uitzonderlijke tijden troost, hoop en inspiratie te bieden door middel van kunst en cultuur. En om cultuurmakers een lichtpuntje te bieden in deze ook voor cultuur barre en exceptionele tijd, waarin veel wordt verwacht van de creativiteit, flexibiliteit en ondernemersgeest in de sector. Het toekennen van donaties aan culturele instellingen en projecten zal net als eerder dit jaar professioneel, vakkundig en snel worden uitgevoerd door de samenwerkende partners. Begin 2021 wordt er meer bekend over de besteding van het nu toegezegde bedrag van het ministerie van OCW aan Kickstart Cultuurfonds, via de website van het fonds. 

Over Kickstart Cultuurfonds
Van augustus tot en met oktober 2020 doneerde Kickstart Cultuurfonds, een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, een bedrag van 16 miljoen euro aan de culturele sector. Het fonds werkte daarvoor samen met particuliere cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Fonds 1818, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds en Stichting Zabawas en het ministerie van OCW.