Bursalen Netwerk

Het Bursalen Netwerk is er voor iedereen die ooit met een VSBfonds Beurs naar het buitenland is geweest en geïnteresseerd is om te netwerken en in contact te blijven met VSBfonds. Sinds de lancering in voorjaar 2018 groeit het netwerk gestaag. Er zijn nu ruim 600 leden.

Regiobesturen 

Om laagdrempelig en bij jou in de buurt activiteiten te organiseren hebben we verschillende regiobesturen. De regiobesturen bestaan volledig uit bursalen die het leuk vinden om voor jullie en met jullie activiteiten te organiseren. Soms in samenwerking met VSBfonds en door VSBfonds ondersteunde projecten.

De huidige regio’s zijn ontstaan door enthousiasme van de huidige regio-coördinatoren. Lijkt het je leuk om ook in jouw stad of provincie activiteiten te organiseren met andere VSBfonds Bursalen, dan kun je hier je belangstelling aangeven.

Er zijn momenteel vijf regiobesturen die activiteiten en evenementen organiseren. Hier stellen zij zich graag aan je voor:

- Amsterdam
- Den Haag
- Rotterdam
- Noord-Nederland
- Londen

 

Voorgaande evenementen

Amsterdam Light Festival - 9 januari 2020
Donderdagavond werd er met een 50-tal bursalen verzameld en met drie boten door de Amsterdamse grachten gevaren. Aansluitend in OBA gegeten. daar was ook een presentatie van ALF en gebrainstormd over de vraag 'wat wens jij voor Nederland in 2020?'

The Minories, London - 3 december 2019 
De allereerste bijeenkomst van het netwerk in London. Traditioneel gaan de meeste VSBfonds Bursalen naar London en er blijven er ook altijd wel een paar 'hangen'... En er is nu een regio-bestuur opgericht, dus daar gaat in de toekomst meer gebeuren!

Borrel De Drie Gezusters, Groningen - 1 december 2019 
In Groningen vond op zondagavond de eerste borrel van de regio Noord-Nederland plaats. Dit was nog een verkennende bijeenkomst. Inmiddels is er voldoende animo en wordt de volgende bijeenkomst in de vorm van een brainstormsessie al gepland.

Mauritshuis, Den Haag – 26 oktober 2019
Op zaterdagmiddag werd een grote groep bursalen ontvangen in Mauritshuis, met een rondleiding langs de hoogtepunten van dit bijzondere museum. Daarna was er boeiend en open gesprek met Elodie Verweij (chef Politiek bij Eva Jinek). Natuurlijk werd afgesloten met nadere kennismaking en hapjes & drankjes.

Beurzenfestival, Utrecht – 7 juni 2019
De VSBfonds Beurzen 2019 werden uitgereikt in The Colour Kitchen Utrecht. Na een dag vol workshops en feestelijkheden werd de dag ontspannen afgesloten met een borrel en diner, waar ook vele oud-bursalen aanwezig waren. Hier kan je het programma teruglezen. Foto’s en het verslag staan op Facebook.

‘Restaurantje huren’, Rotterdam – 23 mei 2019
Het bestuur Rotterdam had een restaurantje gehuurd en samen met een groep bursalen werd er gekookt en gegeten.

BIMhuis, Amsterdam – 9 mei 2019
Tweede netwerkevenement in Amsterdam. Bijzondere muziekvoorstelling door Andreas Schaerer. Uiteraard was er ook gelegenheid om kennis te maken met een drankje en hapje.

Korzo Theater, Den Haag – 5 april 2019
Dansworkshop onder begeleiding van Holland Dance Festival. Holland Dance Festival is een van de beneficiënten van VSBfonds, omdat ze actief dans bij een breed publiek brengen. Aansluitend borrel.

AAA Fresh Gallery, Rotterdam – 11 januari 2019
Live painting samen met de drie initiatiefnemers van AAA Gallery in combinatie met een Nieuwjaarsborrel, georganiseerd door de regiobesturen Rotterdam en Den Haag tezamen. De twee schilderijen die dit heeft opgeleverd werden cadeau gedaan aan maatschappelijke initiatieven in Rotterdam en Den Haag.

Theater Bellevue, Amsterdam – 23 november 2018
Borrel en hapjes in de Theatercafé De.Smoeshaan, gevolgd door theatervoorstelling. Het regiobestuur Amsterdam stelt zich voor en blikt vooruit op toekomstige evenementen.

Lancering Bursalen Netwerk – juni 2018
Het Bursalen Netwerk werd gelanceerd met drie feestelijke kick-off evenementen. Bekijk hier de clip met een impressie van de evenementen in Amsterdam en Arnhem.

Word lid

Om het netwerk online verder vorm te geven werken we samen met onze partner Nuffic. Op het platform van het Holland Alumni netwerk hebben wij ons eigen VSBfonds Bursalen Netwerk. Via dit netwerk houden wij je op de hoogte van alle activiteiten en evenementen.

In principe is iedereen die ooit een VSBfonds Beurs heeft gehad lid van dit netwerk. Je lidmaatschap wordt echter pas actief als jij het zelf activeert. Activeer je je lidmaatschap niet, dan zullen wij uiteindelijk jouw gegevens moeten verwijderen (ivm AVG-regelgeving).

Heb je je lidmaatschap nog niet geactiveerd, doe dat dan snel. En geef dan ook door waar je nu woont en werkt?!

 

Bursalen Netwerk

Naast dit online platform zijn er ook besloten groepen van VSBfonds Bursalen op LinkedIn en Facebook. Leuk als je je daar ook voor aanmeldt?

 

Agenda 2020

maart - Netwerkevent Den Haag
5 juni - Uitreiking Beurzen 2020 & Reünie

 

Mentoring

Vind je het leuk om mentor te zijn voor een bursaal van de nieuwe lichting VSBfonds bursalen. Iemand die bijvoorbeeld nu in dezelfde land-stad-uni studeert als waar jij destijds hebt gezeten? Of iemand die net is afgestudeerd in dezelfde richting als jij en op zoek is naar werk? Daarvoor is het mentorprogramma!


Heb je belangstelling om op deze manier iets terug te doen, dan kan je je aanmelden als mentor. Op basis van jouw informatie gaan wij op zoek naar een passende ‘match.

Dit programma is nog vrij nieuw en de ‘spelregels’ zijn simpel:

 • Er is wederzijds commitment
 • De mentee heeft één of meerdere concrete hulpvragen
 • Mentor en mentee gaan in principe een relatie aan voor een periode van 6 maanden
  In die periode streven zij naar minimaal 1x per twee weken contact


Van de mentor verwachten wij het volgende:

 • Je investeert tijd in de mentee. Afhankelijk van de vraag luister, informeer, stimuleer of adviseer je de mentee.
 • Je maakt samen met de mentee van tevoren duidelijke afspra­ken over hoe en hoe vaak beiden contact met elkaar willen hebben.


De mentee is verantwoordelijk voor het volgende:

 • Zijn of haar eigen toekomst. De mentor ondersteunt.
 • Het formuleren van één of meer concrete hulpvragen.
  Afspraken nakomen en de relatie onderhouden.

 

Mentor worden? Stuur een email met je contactgegevens aan aboelen@vsbfonds.nl

 

 

 

Zet je vrijwillig in voor UAF of de KNHM

VSBfonds ondersteunt vele maatschappelijke en culturele organisatie en net als bij de Beurzen is daarbij leidend dat wij actief burgerschap willen bevorderen. Wil je zelf iets doen, kort of lang, veel of weinig? Er zijn vaak initiatieven die vrijwilligers zoeken.

UAF
UAF heeft samen met VSBfonds een langdurige samenwerking opgezet om Leerwerktrajecten in het Hoger Onderwijs voor vluchteling-studenten te realiseren. In drie jaar zullen negen Leerwerktrajecten worden gerealiseerd. UAF zet zich al heel lang in voor hoger opgeleide vluchtelingen.
Wil je zelf iets doen?
Misschien is het UAF mentorprogramma wel iets voor jou! Dit is altijd een kort en afgebakend traject (maximaal een half jaar), waarbij een vluchteling-student met een specifieke hulpvraag kan worden gekoppeld aan een mentor. Iemand wil bijvoorbeeld echt beter worden in de Nederlandse taal, of het vakjargon eigen maken, of een netwerk in een bepaalde beroepsgroep. Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Wil jij je inzetten voor de KNHM?
VSBfonds en KNHM werken op vele terreinen samen. Via KNHM Participaties verstrekken wij leningen aan sociale ondernemingen die investeren in buurten en wijken. Maar KNHM doet veel meer! Zo beschikt KNHM Advies over een fijnmazig netwerk in heel Nederland van vrijwillige adviseurs die lokale burgerinitiatieven ondersteunen! Echt iets voor onze bursalen, die al vaak maatschappelijk actief en betrokken zijn. KNHM geeft trainingen en leidt haar vrijwillige adviseurs echt op!

Is dit iets voor jou? Neem gerust vrijblijvend contact op met een van de adviseurs van KNHM bij jou in de buurt!

Vragen?

Heb je vragen over het netwerk, heb je ideeën of wil je actief worden als regio-coördinator? Neem dan gerust contact op Annemarijn Boelen, 030 230 3337 of aboelen@vsbfonds.nl