Tentoonstelling Jan van Schaffelaar in Barneveld

In museum Nairac in Barneveld kunt u de interactieve familievoorstelling Jan van Schaffelaar, de held en zijn tijd, bezoeken.

Het verhaal van Jan van Schaffelaar is 1 van de bekendste verhalen uit de tijd van de Hoekse en Kabeljouwse twisten. Op 16 juli sprong Jan van Schaffelaar van de kerktoren in Barneveld en redde daarmee het leven van zijn kameraden. 

Hoekse en Kabeljauwse twisten

De Hoekse en Kabeljauwse twisten, die gezien worden als de langste oorlog in onze vaderlandse geschiedenis, duurden van 1350 tot 1490. Jan van Schaffelaar stond in het conflict aan de zijde van de Kabeljauwen. De Hoeken hadden de bisschop uit Utrecht verdreven. Als reactie daarop trachten de Kabeljauwen de Utrechtse bevolking uit te hongeren. Aanvoerroutes werden fel bevochten. Zo ook in Barneveld waar een groep Kabeljauwen zich in de kerktoren had verschanst, met als doel een voedseltransport van de Hoeken te onderscheppen. De aanvoerder van de groep Kabeljauwen was Jan van Schaffelaar. Een gewone man, die door zijn sprong van de Barneveldse toren geschiedenis schreef.

In de tentoonstelling, vol doe-activiteiten en geschikt voor jong en oud, wordt het leven in de late Middeleeuwen toegelicht. 

Wilt u meer informatie?

Kijk op de website van museum Nairac.

 

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met financiĆ«le bijdrage van VSBfonds. 

 

Sluiten