Bewonersinitiatieven en welzijnsorganisaties op naar betere samenwerking in De Expeditie

Als je als buurtbewoner betrokken bent bij een bewonersinitiatief, wil je het beste voor je buurt. In je werk kom je dan al snel in aanraking met welzijnsorganisaties. Met een even groot hart voor de buurt maar met een andere positie en een andere manier van werken. Daardoor gaat samenwerken niet altijd soepel. Als bewonersinitiatief en welzijnsorganisatie kun je tegenover elkaar komen te staan, terwijl je juist met elkaar allebei het meeste bereikt. VSBfonds nam daarom samen met LSA bewoners, Sociaal Werk Nederland, Krachtproef en Verdiwel het initiatief om bewonersinitiatieven en welzijnsorganisaties van elkaar te laten leren. Daardoor kunnen ze samen effectiever werken aan een betrokken buurt. Deze gezamenlijke reis noemden we De Expeditie.

Bewoners op de eerste plaats
In De Expeditie gingen vijf coalities van bewonersinitiatieven en welzijnsorganisaties uit Apeldoorn, Voorst, Horst aan de Maas, Utrecht en Wageningen aan de slag om hun samenwerking te verstevigen. De coalities leerden waardevolle lessen over elkaar, en daarmee over zichzelf. Hierin werden zij begeleid door Birgit Oelkers en Kees Fortuin, die werden ondersteund door Eelco Visser. Door middel van interactieve oefeningen leerden de coalities elkaars posities waarderen en kwamen ze nader tot elkaar. Zo werkten ze aan soepeler samenspel in de buurt. Met het welzijn van de buurtbewoners op de eerste plaats.

Marieke Koot, projectleider bij het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners: “Het fijne van de expeditie is dat we de tijd hebben genomen om het met bewonersinitiatieven en welzijnsorganisaties over samenwerken te hebben. Want dit goede gesprek wordt vaak overgeslagen. Als je met elkaar in gesprek gaat en elkaar ziet en waardeert kan je veel samen voor elkaar krijgen. Je legt een gemeenschappelijke basis waarin je elkaar kunt aanvullen en kunt doen waar je allebei het beste in bent. Ik zou iedereen aanraden om zulke gesprekken met elkaar te voeren, al dan niet met een externe facilitator. Neem daarbij het reisverslag mee als gespreksstarter. Het levert veel op!”

Over stromen gesproken
Elke coalitie doet haar werk in haar eigen buurt, met een eigen context. Toch was er veel onderlinge herkenning en daardoor ontstonden er breder gedeelde lessen. Deze werden tijdens de tussentijdse ‘pitstops’ gedeeld in de vorm van artikelen en podcasts op het platform Betrokken Buurten. Nu De Expeditie voltooid is, hebben we de lessen gevat in het beeldverslag Over stromen gesproken.

Geïnteresseerd in de lessen die de coalities geleerd hebben? Bekijk dan het beeldverslag of het uitgebreidere kennisdossier.

De Expeditie is een initiatief van VSBfonds, in samenwerking met LSA bewoners, Sociaal Werk Nederland, Krachtproef en Verdiwel en werd gerealiseerd in samenwerking met coalitiepartners Zuid Doet Samen, Stimenz, DOCK, Kracht van Zuilen, Wijkcomité Norbertus, Synthese, NuDeToekomst, Solidez, Mens en Welzijn Voorst, Duistervoorde en De Benring onder begeleiding van Birgit Oelkers en Kees Fortuin en met ondersteuning van Eelco Visser. Het beeldverslag Over stromen gesproken werd ontworpen door De Zorgvrijstaat.