De laatste VSB Poëzieprijs gaat naar Joost Baars

De VSB Poëzieprijs 2018 gaat naar Joost Baars. De jury van de 24e en laatste editie van dé prijs voor Nederlandstalige poëzie bekroont daarmee de bundel ‘Binnenplaats’, het debuut van de Amsterdamse dichter en boekhandelaar.

'Het is een hallucinante, mystieke bundel,' aldus de jury. 'Het vraagt tijd om erin door te dringen maar bij elke herlezing groeien deze gedichten en trekken ze je mee in hun zoektocht naar of confrontaties met het transcendente.’ Joost Baars nam de prijs tijdens de spannende uitreikingsavond in Diligentia in Den Haag in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Maaike Meijer. Ook de bundels van de dichters Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff en Mieke van Zonneveld waren genomineerd en maakten kans op de prijs.

Lees hier het persbericht over de bekendmaking van de winnaar. Het volledige juryrapport is via deze link te bekijken.

De VSB Poëzieprijs is sinds 1992 dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste Nederlandstalige bundel met een bedrag van € 25.000,-. De VSB Poëzieprijs 2018 is de laatste in de reeks. Een aanpassing in ons donatiebeleid waarbij de focus ligt op actief burgerschap, maakt dat de bekroning van een poëziebundel niet meer past binnen onze nieuwe koers.

VSBfonds is Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International zeer erkentelijk voor hun werk voor de prijs. Mede dankzij hun inspanningen heeft de prijs zich in de loop der jaren kunnen ontwikkelen tot de belangrijkste prijs voor een poëziebundel in het Nederlandse taalgebied.