Leer buurtmaken met ABCD

VSBfonds ondersteunt initiatieven die bijdragen aan betrokken buurten. In een betrokken buurt kennen mensen elkaar, voelen ze zich op hun gemak, zien ze naar elkaar om en willen ze iets voor een ander doen. Buurtbewoners willen zich inzetten voor de leefbaarheid van de buurt en voor hun buurtgenoten.

Wij zien graag meer betrokken buurten in Nederland. Hierbij is het belangrijk dat bewoners zelf de leiding hebben, zodat activiteiten en ondersteuning in de buurt echt een antwoord zijn op hun vragen. Iedereen in de buurt kan en mag meewerken en meedoen met ‘buurtmaken’. Dat is leuk, maar soms ook ingewikkeld. Bijvoorbeeld omdat de gemeente niet meewerkt of omdat de combinatie met ander werk moeilijk is. Het is fijn dat er dan contact gelegd kan worden met andere ervaren buurtmakers die  kunnen helpen.

Trainingstraject voor community builders
Er is een netwerk van buurtmakers die mee kunnen denken vanuit de Asset Based Community Development aanpak (ABCD), waarbij alles draait om wat mensen willen, kunnen en te geven hebben. Dit netwerk wil VSBfonds graag uitbreiden. Daarom werken wij met het Oranjefonds en LSA Bewoners samen in het programma Van buurten naar communities. Als onderdeel van het programma start een tweejarig trainingstraject voor community builders, waarin zij aan de slag gaan in 5 kwetsbare buurten in Nederland. Een interessant programma voor ervaren buurtmakers die anderen willen en kunnen helpen. Kijk hier voor meer informatie of meld je aan.

Boekje Buurtmaken met ABCD
Denk je er aan om in jouw buurt iets te gaan doen? Met en voor de buren, gewoon omdat het kan, omdat het zo leuk is, of omdat je een buurvrouw wilt helpen die af en toe wat steun kan gebruiken. Er zijn steeds meer mensen die met zo’n idee rondlopen. Maar hoe kan je samen de buurt maken? VSBfonds helpt met donaties en met het delen van lessen van buurtmakers die je al zijn voorgegaan.
Lees er meer over in het boekje Buurtmaken met ABCD.