Inspiratie: zij gingen je voor!

Floor - Taalcursus Engels, San Diego-USA

Het einde van mijn opleiding was in zicht. Het laatste jaar was een stage jaar. Na mijn laatste examens en mijn stageperiode zou ik een maand vrij zijn. Deze tijd wilde ik graag nuttig besteden. Voor mijn vervolgopleiding is een goede beheersing van de Engelse taal erg handig. Hiervoor wilde ik graag naar Amerika om daar een Engelse taalcursus te volgen. Van school kreeg ik een mail over de VSBfonds Beurs en die mail kwam precies op het goede moment. Dankzij de beurs kon ik voor 5 weken naar San Diego gegaan via de organisatie EF om daar de cursus te volgen. Naast het opkrikken van mijn Engels heb ik er veel leuke dingen gedaan en veel nieuwe mensen ontmoet. De weekend trip naar de Grand Canyon, Antelope Canyon en Las Vegas was zeker mijn hoogtepunt!

Sinds ik terug ben in Nederland merk ik dat ik zelfstandiger en zelfverzekerder ben geworden. Daarnaast merk ik natuurlijk ook dat ik beter Engels kan!

Janske – Vrijwilligerswerk verpleegster, Arusha-Tanzania

Janske wilde altijd al een keer vrijwilligerswerk gaan doen in een ziekenhuis in Afrika. Via een email van Konink Willem I College hoorde ze over de VSBfonds Beurs, zag zij direct haar kans. Na wat Googlen vond ze de organisatie Het Andere Reizen, die bemiddelen en helpen bij het plannen dit soort reizen. Alles was heel goed georganiseerd door deze organisatie en door de VSBfonds Beurs kon Janske opeens haar droom waarmaken. Zo belandde zij in het Meru District Hospital in Arussia, waar ze mocht meehelpen op de kinderafdeling en alles kon meemaken en overal waar ze kon inspringen mocht helpen. Een hele mooie leuke en nuttige ervaring. Het heeft haar dankbaar gemaakt, en een stuk zelfstandiger.

'Als je de kans krijgt, dan is dit zo’n mooie ervaring. Je zult er geen spijt van krijgen'.

Mark - Italiaanse taal- & cultuurlessen, Florence

Tijdens zijn opleiding Technical Engineering had Mark al door dat hij wat meer uitdaging wilde. En hij wilde vooral meer leren over onderwerpen die geen onderdeel uitmaakten van zijn opleiding. Mark heeft namelijk een enorme belangstelling voor Italiaanse taal en cultuur.
Toen hij er achter kwam dat VSBfonds ook studiebeurzen aanbood aan MBO studenten heeft hij zich meteen aangemeld. Hij wilde al een tijdje een reis maken zoals deze, maar dat kwam er niet van omdat het zoveel geld zou kosten. Door de bijdrage van VSBfonds werd het opeens mogelijk. Tijdens zijn cursus heeft hij enorm veel geleerd; over de geschiedenis van de stad en van Italië in het algemeen, maar ook over de taal, de cultuur, de cultuurverschillen en het eten. Het was geweldig om voor een langere periode te mogen leren in een andere cultuur! Mark overweegt nu om na zijn huidige opleiding Geschiedenis te gaan studeren.

Eva - Taal- & Surflessen, Newquay-Engeland

Door een folder met de tekst ‘Wil jij naar het buitenland?’ bij de receptie op het Koning Willem 1 College in Den Bosch, kwam Eva er achter dat de VSBfonds Beurs bestond. Eva wilde al langer heel graag ècht beter Engels leren. Toen haar plan om 2 weken een Engelstalige surf en studie cursus bij Babel Fish werd uitgekozen was ze dan ook helemaal in de wolken!
De reis naar Engeland heeft ze afgelegd met de trein. Dit was haar eigen keuze vanwege het milieu.
Door deze ervaring vindt Eva dat ze zelfstandiger en volwassener geworden. Haar Engelse taal is nu volledig onder controle en dit gaat haar verder helpen met haar toekomstplannen. Ook zijn haar surf skills naar een hoger niveau.

Igra - Vrijwilligerswerk, Tanzania

Igra heeft de entree-opleiding MBO-1 gedaan maar is nog lang niet uitgestudeerd. Ze wilde al heel lang een keer vrijwilligerswerk doen, liefs in Afrika. Maar hoe dit te regelen en de kosten waren wel een bezwaar. Door deze beurs van VSBfonds kon ze een reis plannen via de organisatie Vrijwilligers Wereldwijd. Alles was supergoed geregeld en dat gaf haar een veilig gevoel.
Hoewel ze aan het begin een beetje heimwee had, had ze aan het eind wel langer willen blijven. De hele reis heeft dankbaar gemaakt voor alles wat ze hier in Nederland heeft. Ook is ze door deze ervaring anders gaan nadenken over haar vervolgopleiding. Na haar MBO-2, wil Igra graag naar het HBO. Ze denkt nu aan onderwijs of psychologie, daar kan je andere mensen mee helpen.

Rianne - Taalcursus Spaans, Malaga

Rianne stond op het punt om haar MBO-4 opleiding tot Management assistent af te ronden en wist nog niet zo goed wat ze daarna wilde gaan doen. Deze kans leek bijna te mooi om waar te zijn. Ze wilde altijd al beter Spaans leren. Dat is hoe dan ook handig voor een eventuele vervolgstudie of werk. 
Via de organisatie Study Travel vond ze een goed intensieve cursus in Malaga. het mooie en warme Spanje kreeg ze er zo bij kado! Deze ervaring smaakt wel naar meer, Rianne wil graag verder met het leren van Spaans. Ze heeft ontdekt dat het leren van talen haar goed af gaat. Ook heeft ze goed leren koken en veel internationale vrienden gemaakt. Ze voelt zich nu veel zelfstandiger en zelfverzekerder en durft makkelijker alleen dingen te ondernemen.

Bowen - Vrijwilligerswerk, Galapagos-Ecuador

Bowen wilde graag een keer vrijwilligerswerk doen in Zuid-Amerika. Daar was hij nog nooit geweest. Ook leek het hem een uitdaging om echt wat langer alleen van huis te zijn.
Toen hij een email van school kreeg over de VSBfonds Beurs is hij meteen gaan zoeken. Via de organisatie Projects Abroad kwam hij terecht op de Galapagos Eilanden. Daar kon hij sportlessen aan kinderen gaan geven. Precies wat hij wilde.
Hij heeft een geweldige tijd gehad. De periode van 6 weken was precies goed om veel mensen te leren kennen en goed ingevoerd te raken in het vrijwilligerswerk. Hij heeft zo veel geleerd. Engels en een beetje Spaans en vooral veel mensenkennis opgedaan, veel verschillende mensen leren kennen. Het was een onvergetelijke ervaring en hij zou morgen weer gaan!

 Lotte - Taalcursus, Malta

Lotte wilde graag haar Engels verbeteren. Op internet vond ze de organisatie Education First, die veel taalcursussen in het buitenland aanbieden. Ze koos voor Malta omdat daar veel taalscholen zitten waar veel internationale studenten op af komen. Omdat naast je lessen in je vrije tijd met studenten uit allerlei landen van de wereld activiteiten onderneemt ben je constant bezig met de Engelse taal. Behalve dat het een superleuke ervaring was, heeft Lotte ook echt het gevoel dat ze veel meer mogelijkheden heeft voor een volgende keer naar het buitenland of een vervolgstudie, omdat haar Engels nu veel beter is.

Jacqueline - Facilitair leidinggevende, Australië

Met veel geregel en gedoe kreeg Jacqueline het voor elkaar dat ze een half jaar kon stage lopen aan de universiteit in Perth als medewerker van het facilitaire team. Het was een fantastische periode waarin zij alles heeft aangepakt om in de lokale gemeenschap te integreren; ze is gaan sporten in een netball team, organiseerde het personeelsfeest met Kerst en ondernam veel activiteiten in de natuur. Dat ze naar het buitenland wilde en hoe dan ook een extra stage wilde doen in Australië, stond altijd al vast voor haar. Maar ze had nooit van tevoren kunnen bedenken dat het zo’n positief effect zou hebben op haar
persoonlijke en professionele ontwikkeling!

Namen en contactgegevens van organisaties die bemiddelen:

Vrijwilligers Wereldwijd ondersteunt lokale projecten in 10 verschillende landen
Zij bieden naar eigen zeggen: goede begeleiding - zinvolle projecten - eerlijke prijzen. Kijk hier voor meer info.

Het Andere Reizen is een sociale onderneming die vrijwilligerswerk aanbiedt in het buitenland
Hun projecten zijn verdeeld in verschillende thema's. Kijk hier voor meer info.

Travel Active - eerlijk vrijwilligerswerk
...maar ook voor andere buitenlandervaringen (aupair, high school, taalreizen etc) kan je terecht bij Travel Active.

Vrijwilligerswerk - algemeen
Als je via een organisatie vrijwilligerswerk gaat doen wil je natuurlijk graag dat dit wel op een verantwoorde en eerlijke manier gebeurt. Check dan of de organisatie die jij op het oog hebt is aangesloten bij de Vereniging Volunteer Correct, net zoals de hier boven genoemde organisaties.

Projects Abroad - bemiddelen voor vrijwilligerswerk in het buitenland met een visie op impact
Kijk hier voor meer info.

Short Course Fashion Studio - IFA Paris (& Istanbul), Frankrijk
Een cursus van 7-8 weken waarin alle basisvaardigheden van het vak modeontwerper aan bod komen. Kijk hier voor meer informatie.

Babel Fish School Surf & Study - taalcursussen (Engels) in, maar vooral ook buiten het klaslokaal
Originele benadering voor het leren van een taal. School is erg gericht op duurzaamheid. Ligt in Newquay, Cornwall, Verenigd Koninkrijk

Plus Taalreizen - korte en lange taalreizen in 7 verschillende landen
Kijk hier voor de taalreizen van Plus Taalreizen.

EF Taalreizen - korte en lange taalcursussen voor alle niveaus, hele wereld
Cursussen van 2 - 24 weken in 50 verschillende landen, kijk hier als je meer wil weten.

Study Travel - bieden taalreizen aan over de hele wereld
Van dromen naar plannen? is hun slogun. Kijk hier voor meer info.

Interlanguage - Studeren, High School, Taalreizen
Kijk hier voor meer info.

Lorenzo de Medici - Florence, Italië
Bij Lorenzo de Medici kan je korte zomer- en wintercursussen volgen, maar ook een heel semester studeren. Je stelt zelf je studieprogramma samen en kan kiezen uit vakken als, Italiaans, koken, kunstgeschiedenis en nog veel meer... Kijk hier voor meer informatie.

Voor informatie over studeren in de US, Canada, UK & Ireland, Spanje en Malta
...kan je zeker ook de website van UStudy bekijken. Hier staan heel veel voorbeelden en verhalen. Voor studenten van alle niveaus. Er worden regelmatig informatieve gratis webinars georganiseerd. Je kan er ook advies vragen (dit kost wel geld).