Inspiratie: zij gingen je voor!

Wat kan je allemaal doen in het buitenland?

Veel mbo-studenten gingen jou al voor en vertrokken naar allerlei landen met allerlei plannen. Hier onder zie en lees je over hun ervaringen.
Op basis van de ervaringen van hbo/wo-studenten hebben we een goed beeld van de gemiddelde kosten per land. Check hiervoor ons landenoverzicht.
In de bijlage 'Organisaties' hebben we alle organisaties die bemiddelen bij buitenlandplannen waar VSBfonds mbo-bursalen tot nu toe goede ervaringen mee hadden voor je op een rijtje gezet.

Niklas - stage muziekproducer, Keulen-Duitsland

Niklas koestert de ambitie om zijn passie voor muziek na zijn studie Artiest Muzikant Dance aan de Herman Brood Academie (MBO Utrecht) te verwezenlijken door als producer in de muziekwereld te gaan werken. Om deze reden heeft hij ervoor gekozen om een vrijwillige stage te lopen bij een muziekproductie bedrijf in Keulen, waar hij vier maanden heeft doorgebracht.
Vanwege zijn heldere doelen, motivatie en maatschappelijke betrokkenheid werd hij beloond met de VSBfonds Beurs.
Niklas heeft zijn persoonlijke en zakelijke netwerk kunnen uitbreiden en zijn muzikale connecties internationaal kunnen versterken. De ervaring in het buitenland heeft zijn kennis vergroot over internationale samenwerkingen, contracten en het leven in het buitenland. Ook heeft de buitenland ervaring bijgedragen aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Niklas heeft van de verschillende mensen en culturen kunnen genieten en is weer een stukje dichterbij zijn droom.

Carmen - High School Program, Canada

Als student onderwijsassistent heeft Carmen de droom om juf te worden. Ze vertrekt 9 weken naar Canada om deel te nemen aan het High School Program. Haar doelen zijn het verbeteren van haar Engels en het ervaren van een ander onderwijssysteem. Op de High School ontwikkelt ze zich persoonlijk, sluit vriendschappen wereldwijd, en neemt deel aan het cross country running team. Ze verlegt haar grenzen en samen met haar team volbrengt ze een 10 km hike in de Rocky Mountains. Carmen verblijft tijdens haar avontuur bij een fijn en actief gastgezin. Samen met haar gastgezin en vrienden verkent Carmen verschillende steden en leert ze de prachtige natuur kennen. Ze ziet zelfs een eland en een beer! Ook maakt ze kennis met de cultuur en tradities van het land. De beurs versterkt niet alleen haar overtuiging om juf te worden, maar inspireert haar ook om de vervolgopleiding pabo te gaan volgen. Ze zet hiermee de volgende stap in haar onderwijsambities!

 

Kevin - Vrijwilligerswerk en taalcursus Spaans, Cusco-Peru

Kevin wilde heel graag vrijwilligerswerk gaan doen na het behalen van zijn diploma Media redactie. Hij vertrok voor 6 maanden naar Cusco, Peru omdat hij oprecht graag zich nuttig wilde maken door zich voor anderen in te zetten. Daarnaast wilde hij ook wel eens een totaal ander land en andere cultuur leren kennen. Dus hij volgde naast het vrijwilligerswerk ook nog lessen Spaanse taal & cultuur. Leuke bijkomstigheid daarvan was dat hij zo ook andere jonge internationale mensen leerde kennen. Verder ging hij vooral om met Peruanen. Door deze ervaring realiseert hij zich nog meer hoe goed we het in Nederland hebben en hoe waardevol het is om maatschappelijk betrokken te zijn.

Aletta - Summerschool Digital Strategy & Marketing, Barcelona-Spanje

Toen Aletta bijna klaar was met haar opleiding Chemisch-fysisch analist realiseerde zij zich dat ze een switch wilde maken in opleidingsrichting. Ze vond de Summerschool Digital Strategy & Digital Marketing aan de GBSB Global Business School in Barcelona. Omdat ze geïnteresseerd is in marketing leek haar dit een fantastische kans. Ze maakte een buitenlandplan waarbij ze de summerschool combineerde met een taalcursus Spaans. Door haar enthousiasme en motivatie kreeg ze hiervoor de VSBfonds Beurs. Zo kon ze 2 weken de business school doen en 2 weken Spaans leren in Barcelona. Die combinatie van reizen, een taal en een andere cultuur leren en een opleidingsgerichte keuze was voor haar perfect.
Ze heeft veel geleerd in die 4 weken, vooral op het gebied van marketing, innovaties en online marketing. Door deze buitenlandse ervaring heeft ze ook een beter beeld gekregen van het werk dat ze hierna wil gaan doen. Daarnaast voelt Aletta zich door deze ervaring zelfverzekerder, onafhankelijker en heeft ze meer zelfvertrouwen. Ze heeft veel geleerd over andere culturen en andere gewoonten. Er is echt een wereld voor haar open gegaan. Maar de belangrijkste les die ze heeft geleerd, zoals ze zelf zegt: “Ik had veel verwachtingen, en heb geleerd dat verwachtingen niet belangrijk zijn. Want uiteindelijk loopt het toch altijd anders dan verwacht en is het belangrijker om gewoon mee te gaan met de stroming en zien wat je meemaakt.”

Rosa - documentaire over Geluk, Japan

Mijn reis naar Japan is het meest bijzondere en levensveranderende avontuur in mijn leven is geweest. Mijn droom, een documentaire maken in het buitenland, kon ik dankzij de beurs en de betrokkenheid van VSBfonds waarmaken. Ik heb mijn backpack en camera ingepakt en ben in november 2022 voor drie weken vertrokken naar Japan.
Ik heb me ondergedompeld in de unieke cultuur die met niks te vergelijken is met Nederland. Iedere dag keek ik m'n ogen weer uit naar alle bijzondere dingen die ik zag. Tijdens mijn reis heb ik veel geleerd over de filosofieën van de Japanse cultuur. Hun kijk op het leven heeft me geïnspireerd. Met mijn documentaire ‘Wereldreis naar Geluk’ hoop ik studenten in Nederland te kunnen inspireren om de filosofieën uit Japan te gebruiken om meer geluksgevoel te ervaren tijdens hun studententijd.

Lars – Taalcursus Engels, Los Angeles-USA

Als 3e-jaars student International Business wilde Lars graag beter Engels leren spreken. Hij wil graag met mensen over de hele wereld echt kunnen praten. Interculturele communicatie is de sleutel tot begrip voor elkaar. In Amerika kan hij niet alleen Engels leren, maar ook meer leren over de Amerikaanse cultuur, die onze eigen cultuur beïnvloedt. 
In Los Angeles was Lars voor het eerst in zijn leven echt teruggeworpen op zichzelf. Daar heeft hij veel van geleerd en hij is er zelfverzekerder en onafhankelijker van geworden. Hij durft nu bijvoorbeeld makkelijker op mensen af te stappen. Hij heeft veel internationale vriendschappen over gehouden van de 3 weken in de US. Hij heeft ook veel geleerd over de Amerikaanse cultuur. Onder andere doordat hij bij een heel leuk gastgezin verbleef, met wie hij ook verschillende activiteiten heeft gedaan. Deze buitenlandse ervaring was wel echt nog leuker dan hij van tevoren had gedacht!

Twen - Taalcursus, Malta

Twen wilde vooral naar Malta om beter Engels te leren en om in die bijzondere omgeving meer tijd te hebben voor haar fotografie. Haar verblijf van 2 maanden op Malta heeft aan al haar verwachtingen voldaan en meer!
Haar verblijf is ontzettend leerzaam en leuk geweest op zo veel verschillende gebieden. Zo heeft Twen mensen met allemaal verschillende nationaliteiten en culturele achtergronden leren kennen. Een vervolgstudie in het Engels zou ze nu ook wel aandurven. Het was ook interessant om te merken hoe verschillende lokale gewoonten kunnen zijn. In Malta zijn mensen relaxter, men maakt zich minder snel druk en vind ‘regeltjes’ ook minder belangrijk. Twen voelt ze zich een stuk zelfverzekerder nu ze weet dat ze in een nieuwe omgeving snel vrienden kan maken en dat ze zelfstandig genoeg is om op zichzelf te wonen en in een vreemd land haar weg te vinden.

 

Jasper – Vrijwilliger Zwemlessen, Port Elisabeth-Zuid-Afrika

Jasper wist als 4e jaars Manager Ondernemend Horeca aan Koning Willem I College al wel dat hij nog niet was uitgeleerd. Hij wist ook al dat hij graag mensen wil helpen en met kinderen wil werken. Via Vrijwilligers Wereldwijd stuitte hij op een project waar hij zwemlessen aan kinderen in Zuid-Afrika kon gaan geven. Nu is verdrinking in Zuid-Afrika een groot probleem. Bovendien viel dit goed samen met een hobby van Jasper; hij had al zwemdiploma A, B en C en heeft ook nog 4 jaar bij een reddingsbrigade gewerkt.
Zuid-Afrika was een geweldige ervaring, Hij heeft veel geleerd over hoe je het beste les kan geven. Hij merkte al vrij snel dat dit soort werk goed bij hem past. Hij weet nu ook zeker dat hij als vervolgopleiding Sociaal werk (HBO) wil gaan doen. Daarnaast heeft hij zichzelf beter leren kennen, en vond het erg leuk om meer te leren over een totaal andere cultuur. Daarnaast heeft hij leren waarderen wat je hebt. Zonder de hulp van het VSBfonds had hij deze reis niet kunnen maken en iets moois kunnen doen voor de maatschappij. Het is erg mooi in zijn ogen dat iedereen die een goed plan heeft, een kans maakt op een beurs als deze.

Sarah - Vrijwilligerswerk schildpaddenproject, Sri Lanka

Sarah wilde na haar opleiding verpleegkunde graag een keer buitenlandervaring opdoen. Als vrijwilliger voor een schildpaddenproject in Sri Lanka kan ze haar steentje bijdragen aan het in stand houden van deze bijzondere diersoort. Ze wilde bewust een keer uit haar comfort zone stappen.
Met de organisatie Travel Active was alles prima geregeld. Het zelfstandig op reis gaan heeft haar veel opgeleverd. Ze voelt zich nu zelfstandiger en onafhankelijker. Ze heeft veel mensen met verschillende nationaliteiten ontmoet en vond het interessant om zich zelf een buitenlander te voelen. Ze heeft echt het gevoel dat ze zichzelf beter heeft leren kennen.

Lois – Vrijwilliger oceaan schoonmaken, Portugal-Lissabon

Lois is bijna klaar als allround schoonheidsspecialiste (MBO4 – Noorderpoort). Zij vind het belangrijk om iets positiefs bij te dragen aan haar omgeving. Daarom wilde ze graag naar Portugal om bij te dragen aan een project om de oceaan en kust daar op te ruimen. Het verblijf in Portugal was geweldig. Vooral de contacten met zoveel nieuwe mensen met allemaal andere achtergronden was heel erg leuk en leerzaam. Een van de lessen die ze meeneemt is dat dit verblijf haar heeft geleerd om niet na te denken over hoe anderen je zien. Ze is nu zoveel onafhankelijker, zelfstandiger en zelfbewuster. 
Ze weet het nog niet zeker, maar haar verblijf in Portugal heeft het idee versterkt om nog door te willen studeren als tuinarchitect. Ze is dankbaar voor deze ervaring en kijkt met vertrouwen naar de toekomst.

Jamyra - Taalcursus Engels, Londen-Engeland

Jamyra zat in het 3e jaar van de opleiding tot doktersassistente. Ze had al veel geleerd en wist ook al dat ze nog niet uitgeleerd was, maar wat dan precies...? Toen ze hoorde van de mogelijkheid om met een VSBfonds Beurs naar het buitenland te gaan, wist ze direct dat dit voor haar de ideale 'tussenstap' zou zijn.
Met de beurs op zak vertrok ze voor 2 maanden naar London. Naast Engels heeft Jamyra veel geleerd over andere culturen en gewoonten. Ze heeft veel internationale vrienden gemaakt en kijkt ook anders aan tegen mensen met een andere culturele achtergrond. Voor haar persoonlijke ontwikkeling was het waardevol omdat ze zichzelf nu veel zelfstandiger vindt en meer zelfvertrouwen heeft. Na deze periode weet ze bovendien zeker dat ze een vervolgopleiding in de zorg wil gaan doen.

Pleun - Vrijwilliger verpleegkunde, Ho Chi Minh-City-Vietnam

Hoi ik ben Pleun. Sinds een paar maanden ben ik verpleegkundige. Ik was erg geïnteresseerd gezondheidszorg in een land waar de cultuur heel anders is dan Nederland. Dus ben ik naar Vietnam gegaan voor drie weken vrijwilligerswerk in het ziekenhuis.
Het ziekenhuis waar ik ging helpen was een revalidatie ziekenhuis in Ho Chi Minh City. In deze stad gebruikt vrijwel iedereen scooters als vervoer, het is een grote chaos! Van de patiënten in dit ziekenhuis is 80% veroorzaakt door een motorongeluk.
De taken die ik uitvoerde als vrijwilliger waren heel divers en ik heb vooral veel geobserveerd bij dokters en verpleegkundigen. Ik ben het hele ziekenhuis door geweest!
Het leuke aan het werk was dat ik samen met de lokale bevolking werkte en ook met de naaste familie in contact kwam. Met de patiënten en families was communicatie moeilijk. Maar met de professionals kon ik leuke en leerzame gesprekken voeren!
Daarnaast kwam ik met vrijwilligers over de hele wereld in aanraking. We aten in de avond samen, gingen de stad verkennen en in de weekenden maakten we tripjes naar de mooiste plekken in Vietnam.
Een hele mooie en leerzame ervaring was het! Ik zou het zeker iedereen aanbevelen!

Ewald – Fossielen zoeken, Newcastle, Wyoming-USA

Als 3e jaars student biomedisch analist heeft Ewald al jaren een bijzondere hobby; het zoeken naar fossielen. Hij wist dat er in Amerika een organisatie bestaat waar je als student-vrijwilliger onder leiding van ervaren mensen in het vak paleontologie op zoek mag naar fossielen uit de tijd van de Dinosauriërs. Het leek hem geweldig, maar een grote stap en waar haal je het geld vandaan voor zoiets? Met de VSBfonds Beurs werd het mogelijk.
Het werd een fantastische reis, waar hij ontzettend veel van heeft geleerd. Over Amerika, andere omgangsvormen, over zelfstandig reizen en uit je comfort zone stappen. Verder natuurlijk over de flora en fauna uit die tijd en over fossielen. De opvang door de organisatie PaleoProspectors was uitstekend. Na deze reis heeft Ewald bovendien een goed netwerk met mensen uit dit werkveld en hoopt hij hier zeker in de toekomst nog meer mee te gaan doen!

 

Khairi – Taalcursus Engels, Malta

Khairi wist al dat hij na zijn opleiding tot monteur elektrotechniek wilde doorstuderen in de opleiding toerisme. Engels is daarvoor essentieel. Hij sprak al Koerdisch en Nederlands. De cursus in Malta heeft hem niet alleen gesterkt in zijn overtuiging dat hij de opleiding toerisme wil gaan doen, hij start nu ook met meer vertrouwen aan de opleiding. Daarnaast heeft de periode in Malta hem meer zelfvertrouwen gegeven en is hij blij met de internationale vriendenkring die hij aan de zomer in Malta heeft overgehouden. In Malta heeft Khairi niet alleen zichzelf beter leren kennen, maar ook veel geleerd over andere gewoonten en gebruiken.
Als vluchteling is Khairi uit Irak gekomen en hij heeft geleerd om alle kansen te grijpen. Zonder de VSBfonds Beurs had hij deze buitenlandse cursus niet kunnen doen. Hij is blij dat hij deze kans heeft gekregen.

Bibian - Vrijwilliger verpleegkunde, Llongwe-Malawi

Bibian was net afgestudeerd als verpleegster, toen ze hoorde over de VSBfonds Beurs. Ze wilde altijd al een keer naar Afrika om eens een keer te zien hoe het er in een hele andere wereld aan toe gaat. Met deze beurs kon ze haar droom uit laten komen!
Het vinden van een goed plek om vrijwilligerswerk te doen was nog best lastig. De organisatie Doing Goood heeft haar goed geholpen bij het vinden van een goed plek voor vrijwilligerswerk. Heel fijn dat er ook ter plekke Nederlandse begeleiding was.
Wat ze vooral bijzonder vond aan haar verblijf daar is dat de mensen zo ontzettend lief en aardig zijn. Verder heeft niemand haast. Tijd lijkt minder belangrijk dan hier in Nederland. Daar probeert ze van te leren en dat nu ook toe te passen in haar werk. Begin bij jezelf als je iets wil veranderen!

Kaj – Vrijwillige stage, Heinsberg - Duitsland

Omdat ik bijna klaar was met mijn opleiding als Administratief medewerker, wilde ik graag onderzoeken of ik ook van het maken van filmpjes en content voor sociale media mijn werk zou kunnen maken. Ik heb contact gezocht met een leuk bedrijf; Digitory Creative Studios. Zij helpen gratis sociale ondernemingen met hun sociale media. Dus met deze stage kon ik zowel ervaren hoe het is om in het buitenland te wonen, als maatschappelijk relevant werk doen.
Zo heb ik een bedrijfsfilmpje en een logo gemaakt voor een lokale coffeeshop waar mensen met een functiebeperking werken. Dat was heel leuk om te doen.
Digitory heeft mij geholpen om een kamer te vinden en ik heb 2 maanden in Duitsland gewoond. Het was een leuke tijd en ik heb er veel van geleerd. Niet alleen allerlei technische vaardigheden, maar ook heb ik veel geleerd over mezelf, bijvoorbeeld dat ik nu weet dat ik filmpjes bewerken leuker vind dan logos maken. 

Floor - Taalcursus Engels, San Diego-USA

Het einde van mijn opleiding was in zicht. Het laatste jaar was een stage jaar. Na mijn laatste examens en mijn stageperiode zou ik een maand vrij zijn. Deze tijd wilde ik graag nuttig besteden. Voor mijn vervolgopleiding is een goede beheersing van de Engelse taal erg handig. Hiervoor wilde ik graag naar Amerika om daar een Engelse taalcursus te volgen. Van school kreeg ik een mail over de VSBfonds Beurs en die mail kwam precies op het goede moment. Dankzij de beurs kon ik voor 5 weken naar San Diego gegaan via de organisatie EF om daar de cursus te volgen. Naast het opkrikken van mijn Engels heb ik er veel leuke dingen gedaan en veel nieuwe mensen ontmoet. De weekend trip naar de Grand Canyon, Antelope Canyon en Las Vegas was zeker mijn hoogtepunt!
Sinds ik terug ben in Nederland merk ik dat ik zelfstandiger en zelfverzekerder ben geworden. Daarnaast merk ik natuurlijk ook dat ik beter Engels kan!

Janske – Vrijwilliger verpleegkunde, Arusha-Tanzania

Janske wilde altijd al een keer vrijwilligerswerk gaan doen in een ziekenhuis in Afrika. Via een email van Konink Willem I College hoorde ze over de VSBfonds Beurs, zag zij direct haar kans. Na wat Googlen vond ze de organisatie Het Andere Reizen, die bemiddelen en helpen bij het plannen dit soort reizen. Alles was heel goed georganiseerd door deze organisatie en door de VSBfonds Beurs kon Janske opeens haar droom waarmaken. Zo belandde zij in het Meru District Hospital in Arussia, waar ze mocht meehelpen op de kinderafdeling en alles kon meemaken en overal waar ze kon inspringen mocht helpen. Een hele mooie leuke en nuttige ervaring. Het heeft haar dankbaar gemaakt, en een stuk zelfstandiger.

'Als je de kans krijgt, dan is dit zo’n mooie ervaring. Je zult er geen spijt van krijgen'.

Mark - Italiaanse taal- & cultuurlessen, Florence

Tijdens zijn opleiding Technical Engineering had Mark al door dat hij wat meer uitdaging wilde. En hij wilde vooral meer leren over onderwerpen die geen onderdeel uitmaakten van zijn opleiding. Mark heeft namelijk een enorme belangstelling voor Italiaanse taal en cultuur.
Toen hij er achter kwam dat VSBfonds ook studiebeurzen aanbood aan MBO studenten heeft hij zich meteen aangemeld. Hij wilde al een tijdje een reis maken zoals deze, maar dat kwam er niet van omdat het zoveel geld zou kosten. Door de bijdrage van VSBfonds werd het opeens mogelijk. Tijdens zijn cursus heeft hij enorm veel geleerd; over de geschiedenis van de stad en van Italië in het algemeen, maar ook over de taal, de cultuur, de cultuurverschillen en het eten. Het was geweldig om voor een langere periode te mogen leren in een andere cultuur! Mark overweegt nu om na zijn huidige opleiding Geschiedenis te gaan studeren.

Eva - Taal- & Surflessen, Newquay-Engeland

Door een folder met de tekst ‘Wil jij naar het buitenland?’ bij de receptie op het Koning Willem 1 College in Den Bosch, kwam Eva er achter dat de VSBfonds Beurs bestond. Eva wilde al langer heel graag ècht beter Engels leren. Toen haar plan om 2 weken een Engelstalige surf en studie cursus bij Babel Fish werd uitgekozen was ze dan ook helemaal in de wolken!
De reis naar Engeland heeft ze afgelegd met de trein. Dit was haar eigen keuze vanwege het milieu.
Door deze ervaring vindt Eva dat ze zelfstandiger en volwassener geworden. Haar Engelse taal is nu volledig onder controle en dit gaat haar verder helpen met haar toekomstplannen. Ook zijn haar surf skills naar een hoger niveau.

Igra - Vrijwilligerswerk, Tanzania

Igra heeft de entree-opleiding MBO-1 gedaan maar is nog lang niet uitgestudeerd. Ze wilde al heel lang een keer vrijwilligerswerk doen, liefs in Afrika. Maar hoe dit te regelen en de kosten waren wel een bezwaar. Door deze beurs van VSBfonds kon ze een reis plannen via de organisatie Vrijwilligers Wereldwijd. Alles was supergoed geregeld en dat gaf haar een veilig gevoel.
Hoewel ze aan het begin een beetje heimwee had, had ze aan het eind wel langer willen blijven. De hele reis heeft dankbaar gemaakt voor alles wat ze hier in Nederland heeft. Ook is ze door deze ervaring anders gaan nadenken over haar vervolgopleiding. Na haar MBO-2, wil Igra graag naar het HBO. Ze denkt nu aan onderwijs of psychologie, daar kan je andere mensen mee helpen.

Rianne - Taalcursus Spaans, Malaga

Rianne stond op het punt om haar MBO-4 opleiding tot Management assistent af te ronden en wist nog niet zo goed wat ze daarna wilde gaan doen. Deze kans leek bijna te mooi om waar te zijn. Ze wilde altijd al beter Spaans leren. Dat is hoe dan ook handig voor een eventuele vervolgstudie of werk. 
Via de organisatie Study Travel vond ze een goed intensieve cursus in Malaga. het mooie en warme Spanje kreeg ze er zo bij kado! Deze ervaring smaakt wel naar meer, Rianne wil graag verder met het leren van Spaans. Ze heeft ontdekt dat het leren van talen haar goed af gaat. Ook heeft ze goed leren koken en veel internationale vrienden gemaakt. Ze voelt zich nu veel zelfstandiger en zelfverzekerder en durft makkelijker alleen dingen te ondernemen.

Bowen - Vrijwilligerswerk, Galapagos-Ecuador

Bowen wilde graag een keer vrijwilligerswerk doen in Zuid-Amerika. Daar was hij nog nooit geweest. Ook leek het hem een uitdaging om echt wat langer alleen van huis te zijn.
Toen hij een email van school kreeg over de VSBfonds Beurs is hij meteen gaan zoeken. Via de organisatie Projects Abroad kwam hij terecht op de Galapagos Eilanden. Daar kon hij sportlessen aan kinderen gaan geven. Precies wat hij wilde.
Hij heeft een geweldige tijd gehad. De periode van 6 weken was precies goed om veel mensen te leren kennen en goed ingevoerd te raken in het vrijwilligerswerk. Hij heeft zo veel geleerd. Engels en een beetje Spaans en vooral veel mensenkennis opgedaan, veel verschillende mensen leren kennen. Het was een onvergetelijke ervaring en hij zou morgen weer gaan!

Lotte - Taalcursus Engels, Malta

Lotte wilde graag haar Engels verbeteren. Op internet vond ze de organisatie Education First, die veel taalcursussen in het buitenland aanbieden. Ze koos voor Malta omdat daar veel taalscholen zitten waar veel internationale studenten op af komen. Omdat naast je lessen in je vrije tijd met studenten uit allerlei landen van de wereld activiteiten onderneemt ben je constant bezig met de Engelse taal. Behalve dat het een superleuke ervaring was, heeft Lotte ook echt het gevoel dat ze veel meer mogelijkheden heeft voor een volgende keer naar het buitenland of een vervolgstudie, omdat haar Engels nu veel beter is.