Locatie: Deventer
Datum: 1-2-2023
Bereik: ruim 3500 bezoekers
Classificatie: Voorstelling
Donatie: € 8.000,-

Eens waren we vogels is een crossmediaal project dat de Roma en Sinti geschiedenis op vernieuwende wijze onder de aandacht brengt. Het project bestond uit een pop- up minimuseum, 6 podcasts te beluisteren via QR-codes, een fototentoonstelling en een muziektheatervoorstellingen. Het project wil zo bijdragen aan de bewustwording van een democratische en tolerante samenleving. Het project vond plaats in Deventer op het Vogeleiland.

De tweedeling in deze maatschappij wordt alleen maar groter en heel veel talentvolle Roma en Sinti staan nog steeds vanaf de zijlijn toe te kijken. Veel van hen zijn argwanend, bang, moedeloos en kwaad. Dit project kan dat helpen doorbreken want sociale inclusie is onmogelijk zonder culturele inclusie. De voorstelling maakt mensen nieuwsgierig zodat ze geïnteresseerd in elkaar raken, een gesprek aangaan en verbinding maken. Op deze manier worden werelden bij elkaar gebracht waar bijzonder veel te delen valt.

Het project werd gemaakt met verschillende mensen uit de Sinti en Roma cultuur van binnen en buiten Deventer. Daarnaast is er samenwerking met theater- en communityart makers.

oncewewerebirds.nl