Nummer 1 - Voorjaar 2023
Actie

Tips voor een speeltuin of speelplek in jouw buurt

Speeltuinen zijn ontzettend leuk en leerzaam voor kinderen. Bovendien zijn het belangrijke ontmoetingsplekken voor ouders en andere bewoners van je de buurt. VSBfonds steunt de realisatie van speeltuinen als ontmoetingsplek. Wil jij je inzetten voor een bestaande of een nieuwe speelplek in jouw buurt? Doe je voordeel met deze tips!

1. Start een speelplek. Of red er een!
Een plan maken voor een nieuwe speelplek. Of om die verloederde speeltuin in je buurt nieuw leven in te blazen. Medestanders vinden, een plan maken, de financiering regelen, een ontwerp maken, toestellen kiezen, de speeltuin bouwen, laten draaien en onderhouden … Hoe je dat allemaal doet, lees je op de website van Jantje Beton.

2. Stimuleer buiten spelen in jouw buurt.
Richt je eigen Speeltuinbende op. Een wat? Ja, je leest het goed. Een Speeltuinbende! Nieuwsgierig wat dát is? En hoe je samen met de ouders en kinderen uit jouw buurt buitenspeelactiviteiten organiseert? Ga snel naar de website van andere speeltuinbendes in Nederland. Doe inspiratie op, schrijf je in en ga aan de slag. Je vindt er ook allerlei leuke buitenspeeltips. Wil je je eigen buurt speelvriendelijk maken? Pak dan ook nog even de tips van Speelbeweging mee!

3. Zorg samen voor speelplekken die toegankelijk zijn voor alle kinderen
Kinderen met en zonder beperking moeten overal samen kunnen spelen. En zeker op die fijne speelplek bij jou in de buurt. Ook jij kunt je bijdrage leveren aan die zo belangrijke toegankelijkheid. Of je nu buurtbewoner of ouder bent of werkt bij bijvoorbeeld de gemeente of als zorgprofessional. Juist door samen de handen ineen te slaan kom je verder. Laat je inspireren op de website van het Samenspeelnetwerk.

4. Doe inspiratie op bij een andere speelplek
Of trek er gewoon lekker met je kroost op uit naar een fijne speeltuin buiten je eigen woonplaats? Kies dan uit een van de ruim honderd Samenspeelplekken in ons land. Hier kunnen alle kinderen, dus ook kinderen met een beperking, terecht.

5. Vrijwilligerswerk bij een speelplek
Wil je als vrijwilliger aan de slag bij een speelplek bij jou in de buurt? Of zoek je vrijwilligers voor jouw speelplek? De vrijwilligerscentrale van NOV is dé ontmoetingsplek voor buurtinitiatieven en vrijwilligers. Zoeken en vinden doe je er eenvoudig via je postcode.

 

De Nationale Buitenspeeldag op 14 juni

Op woensdag 14 juni a.s. wordt Nederland één grote speelplek. Dan organiseert Jantje Beton samen met kinderzender Nickelodeon weer de Nationale Buitenspeeldag. Meld jouw speeltuin of speelactiviteit aan en doe mee. Je kunt bovendien een heel leuk Buitenspeelpakket aanvragen. Ga naar de website met alle informatie.