Nummer 1 - Voorjaar 2024
De kracht van

De kracht van... verbinding tussen culturen

VSBfonds heeft een sociale, inclusieve en creatieve samenleving voor ogen. Een samenleving waarin mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten, inspireren en met elkaar verbonden raken. Een samenleving waarin iedereen eerlijke kansen krijgt om zelf vooruit te komen in het leven en er ook voor een ander te kunnen zijn. Hieronder drie voorbeelden van projecten die de verbinding tussen culturen mogelijk maken en die VSBfonds van harte ondersteunt.

Amsterdam Spirit
Amsterdam
Amsterdam Spirit is een van de KLABU-sportclubhuizen die wereldwijd verrijzen. Hier wordt de kracht van sport gebruikt om mensen die hun land uit moeten vluchten elders weer hun leven weer vorm te laten geven. Het clubhuis is een plek voor sport en spel en vormt een springplank richting welzijn, onderwijs en ondernemerschap. Dat juist sport de veerkracht van mensen versterkt, barrières tussen mensen slecht en de spirit van samenleven bevordert, bewijst Amsterdam Spirit. Dat doen ze met een clubhuis en winkel aan de Haarlemmerdijk 106 en activiteiten als workouts, indoorsport en boardgames. Statushouders, asielzoekers, lokale Amsterdammers en expats komen er samen, leren elkaar kennen en bouwen een band op. En dat is belangrijk, want in de hoofdstad wonen vele statushouders en asielzoekers, waarvan een groot deel tussen de 20 en 30 jaar is. Ze hebben vaak zorgen, voelen zich veelal eenzaam en vinden het meestal moeilijk om deel te nemen aan de maatschappij. Tegelijkertijd zijn vele lokale Amsterdammers nog nooit met hen in contact geweest en dat kan voor onbegrip en frictie zorgen. Amsterdam Spirit ziet het als zijn missie om daar verandering in te brengen en doet dat niet alleen. Voormalig vluchtelingen en vrijwilligers uit de Amsterdamse welzijnswereld runnen de winkel, geven workshops of zetten zich op een andere manier in. Bovendien wordt er stevig samengewerkt met organisaties als Vluchtelingenwerk Nederland, COA, ASKV, Here to Support, HVO-Querido en Dokters van de Wereld. Zo bevorderen ze samen steeds sterkere verbindingen tussen mensen en leefbare buurten in de stad.
klabu.org
Bekijk ook de video van AT5, drie maanden na de start

Mijn Tweede Familie
Amersfoort, Leusden en regio Haaglanden
Met Mijn Tweede Familie koppelt Sovee jonge mensen die zonder familie naar Nederland zijn gevlucht aan een Nederlands gezin. VSBfonds ondersteunde hun activiteiten in Amersfoort en Leusden, maar het project is ook in de regio Haaglanden actief. En dat is hard nodig. Want als alleenstaande jonge vluchtelingen in Nederland 18 jaar worden, eindigt de voogdij: zij zijn officieel volwassen met alle rechten en plichten die daarbij horen. Zij wonen op zichzelf, mogen zelfstandig beslissingen nemen, zijn verantwoordelijk voor hun zorgkosten en kunnen financiële verplichtingen aangaan. Niet alle jonge vluchtelingen zijn er goed op voorbereid om hier een zelfstandig bestaan op te bouwen. Een opleiding afronden, werk vinden en al je zaken zelf regelen is voor hen een hele opgave. Daarom gunt Sovee deze vluchtelingen (16-23 jaar) een ‘tweede familie’. De jongere is alleenstaand, woont zelfstandig op kamers of in een huurwoning en kan bij de tweede familie hun verhaal kwijt door regelmatig aan te schuiven bij het avondeten, gezellig samen tv te kijken of mee te gaan met een gezinsuitje. Gewone, alledaagse familieaangelegenheden dragen bij aan onder meer ontspanning, een gevoel van geborgenheid, taalontwikkeling, een kijkje in de Nederlandse cultuur en nieuw toekomstperspectief. Een tweede familie helpt ook bij praktische zaken. Van het zoeken naar een opleiding of werk tot het aanvragen van een bibliotheekabonnement of het kopen van een fiets. Tijdig investeren in deze vaak kwetsbare jongeren heeft positieve effecten op hun integratie en maakt dat zij makkelijker mee kunnen komen in een voor hen nieuwe maatschappij.
sovee.nl
Bekijk ook het verhaal van Mebrahtom en zijn tweede familie

Oekraïners aan Tafel
Landelijk
Met het project Oekraïners aan Tafel kunnen Nederlanders zich via Stichting Eet Mee aanmelden om vluchtelingen uit Oekraïne bij hen thuis te ontvangen voor een etentje. Ze zetten een maaltijd op tafel voor hun Oekraïense gasten, maar samen de keuken induiken om te koken is natuurlijk ook heel leuk. Tijdens dit soort warme, huiselijke momenten leren Oekraïners en Nederlanders elkaar kennen. En dat is belangrijk, nu Oekraïense vluchtelingen langer in ons land blijven en hun behoefte aan verbinding met de Nederlandse samenleving groeit. Deze groep Oekraïners ervaren dankzij ‘Oekraïners aan Tafel’ niet alleen geborgenheid, maar proeven ook letterlijk en figuurlijk van de Nederlandse cultuur. Het bevordert integratie, leidt tot onderling begrip en helpt bij het bouwen aan een sociaal netwerk. Het initiatief van Stichting Eet Mee startte in Utrecht, maar wordt nu ook elders in ons land uitgerold, waaronder in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De ervaringen tot nu toe leren dat niet alleen de gevluchte Oekraïners enthousiast zijn, maar ook de deelnemende Nederlanders. Zij zien het project als een mogelijkheid om iets te kunnen betekenen voor de Oekraïense vluchtelingen. Stichting Eet Mee merkt dat de aanpak van Oekraïners aan Tafel na twee jaar niet meer aansluit bij de behoefte van de deelnemers. Daarom integreren ze gevluchte Oekraïners in een nieuw diner-concept, waarin Nederlanders anderstalige mensen ontvangen, die graag hun spreekvaardigheid van het Nederlands willen verbeteren en tegelijkertijd hun sociale netwerk en kennis over de Nederlandse cultuur en samenleving willen uitbreiden. Stichting Eet Mee maakt al sinds 2009 via diverse formules succesvol ontmoetingen mogelijk tussen allerlei inwoners van Nederland. Daarmee draagt de vrijwilligersorganisatie bij aan meer verbinding in de samenleving en het tegengaan van sociaal isolement.
eetmee.nl
Bekijk ook de ervaringen van deelnemers