Jouw universiteit of hogeschool zorgt voor de eerste selectie die in maart en april plaatsvindt. Er is een schriftelijke en mondelinge fase. De kandidaten worden vervolgens voorgedragen aan VSBfonds die het definitieve besluit neemt. Er zijn 150 beurzen beschikbaar. Of je in aanmerking komt hangt af van jouw maatschappelijke betrokkenheid, motivatie en de kwaliteit en financiële haalbaarheid van jouw studieplan.
Half mei krijg je uitsluitsel over je aanvraag. Er zijn drie mogelijkheden:
In juni organiseert VSBfonds de Beurzendag: de officiële uitreiking en het moment van toekenning en kennismaking met VSBfonds. Bekijk het filmpje van de Uitreiking 2022 in de link.
Met een deel van de bursalen vindt een evaluatiegesprek plaats met de Adviescommissies van VSBfonds. Dit is bedoeld om verbeteringen in het Beurzenprogramma aan te brengen.
Elke universiteit of hogeschool mag ook een aantal reservekandidaten voordragen. Ook hiervoor geldt een quotum.
Zijn er kandidaten die zich terugtrekken, dan maken reservekandidaten een kans.
Sta je op de reservelijst? Dan heb je alsnog een kans om de beurs te krijgen. Er zijn 3 scenario's mogelijk:
VSBfonds heeft de uitvoering van het Beurzenprogramma overgedragen aan Nuffic: de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. Nadat de onderwijsinstellingen hun kandidaten hebben voorgedragen, worden alle voordrachten bij Nuffic getoetst en beoordeeld. Na toetsing worden de beurzen definitief toegekend. Nuffic handelt verder alle administratieve handelingen af uit naam van VSBfonds; van uitbetaling, tot eventuele wijzigingen of problemen en de definitieve vaststelling. De student heeft na toekenning contact met de programmabeheerders bij Nuffic over de afhandeling van de VSBfonds Beurs.
Kijk voor meer informatie over Nuffic op www.nuffic.nl