De kracht van... meedoen

Zelden was de beeldvorming over mensen met een migratieachtergrond in de politiek, de media en de samenleving zo negatief. Kijk alleen al naar het vluchtelingendebat, waarin polarisatie en vreemdelingenhaat toenemen. De hoogste tijd om een ander geluid te laten horen. Het is juist zo belangrijk dat iedereen erbij mag horen en meedoet. Want bij VSBfonds geloven we erin dat juist mensen met verschillende achtergronden, ideeën en culturen samen een sterke samenleving vormen. Daarom ondersteunen we initiatieven en projecten die ervoor zorgen dat alle mensen in Nederland elkaar op basis van gelijkwaardigheid ontmoeten, elkaar inspireren en met elkaar verbonden raken. Drie voorbeelden van initiatieven die daar een belangrijke bijdrage aan leveren.
Buddy tot Buddy
Buddy to Buddy koppelt nieuwkomers die hun land van herkomst moesten verlaten aan jonge stads- of dorpsgenoten. Dat gebeurt op basis van gelijkwaardigheid en gedeelde interesses. Het doel is om eenzaamheid en uitsluiting van nieuwkomers tegen te gaan én bij te dragen aan een samenleving waarin mensen maximaal van elkaar mogen verschillen en tegelijkertijd maximaal met elkaar verbonden zijn. Interesse over en weer, laagdrempeligheid en openheid staan in alle fasen van het traject centraal. Van de matchmaking en de eerste ontmoeting tot de vier daarop volgende maanden waarin beide buddy’s allerlei leuke, mooie en inspirerende activiteiten en contactmomenten met elkaar beleven. Iedereen die meedoet, is bovendien verzekerd van begeleiding vanuit de organisatie, extra activiteiten en meet-ups.
Eigen Pad (Power by Peers)
Tijdens een Eigen Pad-traject werken vrouwen met een migratie- of vluchtachtergrond zes maanden lang aan hun toekomst op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, werk en/of leren. Het gaat daarbij om samen leren, ontdekken en ervaren. En dus ook samenwerken. Vallen en weer opstaan hoort er ook bij. Het gebeurt allemaal tijdens een breed programma van trainingen en activiteiten. Het werken in groepen wordt gecombineerd met individuele begeleiding en coaching door professionals. Gaandeweg stippelen deelnemers hun eigen pad uit en onderweg behaalde successen worden samen gevierd. Taallessen vormen een belangrijk onderdeel van het Eigen Pad-traject en kunnen gaan over allerlei voor deze vrouwen relevante thema’s. Verder maken zij samen uitstapjes naar plekken die belangrijk zijn, of waar je veel kunt leren over de Nederlandse cultuur. Uiteraard is ook dan plezier maken belangrijk bij het vinden van ieders eigen pad. Deelnemers aan Eigen Pad komen steeds steviger in hun schoenen te staan. Ze kunnen na het traject vaak doorstromen naar een opleiding of maken de stap naar betaald werk of een eigen bedrijf.
Maak werk van participatie (STEP)
Steunpunt Taal Educatie en Participatie (STEP) verzorgt al ruim 40 jaar activiteiten voor volwassenen met een migratieachtergrond die (beter) Nederlands willen leren én actief mee willen doen in de maatschappij. Het activiteitenprogramma wordt uitgevoerd door enthousiaste vrijwilligers en stagiairs. Zij worden begeleid door ervaren beroepskrachten. Het project ‘Maak werk van participatie’ richt zich op volwassen anderstaligen - meestal vrouwen - met een lager leertempo en weinig kennis van de Nederlandse taal. Vaak raken zij hierdoor geïsoleerd en krijgen zij minder kansen. En hoewel ze dus weinig buiten hun eigen bubbel treden, is dat wél hun wens. STEP biedt hen intensieve begeleiding om basiscompetenties te ontwikkelen en daarmee door te stromen naar (vrijwilligers)werk. Ook kunnen ze zo beter deelnemen aan andere activiteiten in hun buurt. De deelnemers nemen gaandeweg steeds meer regie over hun leven en gaan meer meedoen in de samenleving. Daarmee wordt ook de leefbaarheid en sociale samenhang in buurten vergroot. De deelnemers van STEP worden individueel ondersteund en begeleid door een trajectbegeleider. Op basis van een intakegesprek en vervolgcontacten wordt een individueel aanbod op maat samengesteld. De wensen en mogelijkheden van elke individuele deelnemer zijn daarbij het uitgangspunt.