Nummer 2 - Zomer 2024
agenda

Agenda

Het is zomer! En als het even kan ook lekker lang. Dus wijzen we je graag op een paar fijne festivals, mooie voorstellingen en uiteraard ook leuke dingen voor kinderen. Mede mogelijk gemaakt door VSBfonds. Veel plezier!

Circusbende Festival (Amsterdam)

Ja hoor, het Circusbende Festival strijkt weer neer in de hoofdstad. Het vindt plaats aan het einde van de zomer, in twee lange weekends op twee verschillende locaties. Geniet van nieuw nationaal en internationaal circus, een eclectische mix van muzikanten, popcorn, interactieve installaties, kinetische kunst, vegan food en ga zo maar door. Een belevenis van de bovenste plank die je niet mag missen!
Van 15 t/m 18 augustus: Het Groene Veld (Amsterdam Noord)
29 augustus t/m 1 september: Erasmuspark (Amsterdam West)

Beeld: Albi Knight

www.circusbende.nl

Kinderbiennale (Groningen)
Een tweejaarlijkse kunsttentoonstelling in het Groninger Museum met interactieve kunstwerken. Maar dan wel voor kinderen! En omdat kinderen zelf natuurlijk het állerbeste weten wat leuk is, kwam de Kinderbiennale tot stand in samenwerking met zestig kinderambassadeurs uit de stad en provincie Groningen. Ze droegen ideeën aan, dachten mee over de kunstwerken en schreven de zaalteksten. Het resultaat is de tentoonstelling A Better Place, waarmee kinderen worden uitgedaagd na te denken over wat een betere wereld zou kunnen zijn. In maar liefst tien zalen kunnen ze spelen, bouwen en hun verbeelding de vrije loop laten.
Te bezoeken tot en met 3 november a.s.

www.groningermuseum.nl

Kruispunt Vught: 36 nationaliteiten achter prikkeldraad (Vught)
Deze tentoonstelling vertelt tachtig indrukwekkende levensverhalen van gevangenen van Kamp Vught. De expositie laat zien dat de levenslijnen van mensen uit de meest uiteenlopende landen samenkwamen door de verschrikkingen in de Tweede Wereldoorlog. Want het waren niet alleen veel Nederlanders, maar ook 1.800 mensen van buiten onze landsgrenzen die gevangen werden gezet in Kamp Vught. Om wie ze waren, wat ze geloofden, wat ze dachten of omdat ze niet in het ideaalplaatje van nazi-Duitsland pasten. Onder hen de bekende Surinaamse verzetsman Anton de Kom, maar ook een Russische schaakliefhebber en zelfs één enkele Chinees. Wie waren zij? Hoe kwamen zij er terecht? En welke route volgend zij nadat ze vrij kwamen?
Te zien tot en met 1 maart 2025.

www.nmkampvught.nl

Voorstelling ‘Free Birds Fly’ van Tiuri

Maker Jordy Dik neemt samen met elf performers het publiek mee op een innerlijke reis, op zoek naar vrijheid. Wat betekent vrijheid eigenlijk? Wanneer ervaren we het? Is het iets buiten of zit het diep van binnen? En zijn we niet allemaal op zoek naar licht en stilte, liefde en lucht? Tiuri is een professioneel, inclusief danstheatergezelschap dat wervelende, poëtische en menselijke voorstellingen maakt. De harde kern van de groep bestaat uit dansers en acteurs met een beperking, die al jaren worden opgeleid bij Theaterwerkplaats Tiuri. Ze krijgen de kans om hun unieke talenten te laten zien en te laten bloeien binnen de professionele danswereld. Performers en toeschouwers worden samengebracht in een fraai staaltje inclusieve kunstbeleving!
Te zien vanaf september in diverse theaters in het land.

www.tiuri.nl

Theaterfestival Boulevard (Den Bosch)
Alweer de 40e (!) editie van dit unieke theaterfestijn. Met theater, dans, muziek(theater) en kunstvormen die in geen enkel hokje passen. Opmerkelijk, actueel en van binnen én buiten Europa. Voor de leek, de liefhebber, de kenner en de kunstprofessional. En niet te vergeten: een heerlijk dagje uit voor het hele gezin. Jaarlijks komen hier zo’n 90.000 enthousiaste bezoekers uit alle windstreken op af, waaronder 450 internationale professionals. Beleef het zelf, in het bruisende festivalhart de Parade, op podia of unieke andere locaties in en om Den Bosch.
Te zien van 1 t/m 11 augustus.

www.festivalboulevard.nl

Eldorado 2024 (Voerendaal)

Leegstand, drugscriminaliteit en de benarde positie van de boeren. Hoe gaan ze daar in Limburg mee om? En in wat voor Limburg willen de Limburgers eigenlijk leven? Het antwoord ontdek je tijdens het spetterende muziektheaterstuk Eldorado. Het is vier achtereenvolgende dagen te zien op een boerenlocatie. Om precies te zijn op het erf van Hoeve Cortenbach in Voerendaal. Tijdens de voorstelling spelen lokale Limburgse koren en orkesten mee. Björn van der Doelen (ex-profvoetballer van PSV, muzikant en acteur) is te zien in een glansrol als de charmante boef. Regen? Geen probleem, de tribune is overdekt. Tickets bestellen? De voorverkoop is al begonnen! 
Vanaf september 2024

www.eldorado2024.nl

Tentoonstelling NEW WAVE. Future Voices in Art. (Schiedam)

In deze internationale groepstentoonstelling werkt DAR Cultural Agency samen met het Stedelijk Museum Schiedam. Zes zaalvullende installaties besteden aandacht aan verschillende wereldwijde thema's, zoals schoonheid en identiteit en de gevolgen van de consumptiemaatschappij. De kunstenaars gaan te werk vanuit hun eigen leven tussen verschillende culturen en laten de boventoon voeren door niet-westerse perspectieven. Daarmee staat NEW WAVE. Future Voices in Art. voor een nieuw verhaal waarin we verder kijken dan het westerse perspectief, dat lange tijd leidend was in de kunst. De tentoonstelling vindt plaats in het Stedelijk Museum in Schiedam en is te zien tot en met 3 november.

stedelijkmuseumschiedam.nl