Nummer 4 - Winter 2023
agenda

Agenda

Beeld: Rolling Stage

Zin in het nieuwe jaar? Trek er dan ook zeker weer op uit om cultuur te snuiven, je te verwonderen, te verbazen en te vermaken. De onderstaande uittips zijn mede mogelijk gemaakt door VSBfonds. Veel plezier!

Tentoonstelling vrouwelijke Turkse pioniers (Haarlem)
Het is 60 jaar geleden dat de eerste Turkse gastarbeiders naar Haarlem kwamen. Hoewel zij in de eerste instantie tijdelijk kwamen, zijn de meesten gebleven en wonen zij hier nog steeds. Inmiddels is de vierde generatie hier geboren. In deze tentoonstelling gaat alle aandacht uit naar de ‘vergeten geschiedenis’ van Turkse vrouwen die naar Haarlem kwamen. Met persoonlijke verhalen, traditionele objecten en veel foto’s van de gerenommeerde fotografen Bertien van Manen en Çiğdem Yüksel. Op beide locaties worden er tentoonstellingen georganiseerd over 60 jaar Turkse gastarbeiders in Haarlem. De tentoonstelling in Haarlem is tot en met 7 april 2024 te zien in het Verwey Museum.
verweymuseumhaarlem.nl

Reizend talentpodium Rolling Stage (Noord-Holland Noord)
Rolling Stage is een reizend open podium met jaarlijks acht edities, verspreid over de kop van Noord-Holland. Het is gericht op lokale en regionale amateurbands -en muzikanten die behoefte hebben aan een podium. Het idee achter dit ronkende muziekproject: iedereen die ook maar één nummer kan spelen, kan meedoen. In plaats van een gage krijgen de deelnemende bands en artiesten een opname van hun optreden. Die kunnen ze vervolgens gebruiken als promotiemateriaal om meer optredens te krijgen. De kop ging er afgelopen november al af in Hippolytushoef. Kijk waar je in het nieuwe jaar nog terecht kan: rocknrollfabriek.nl

Nachtlicht, een opera voor iedereen (o.a. in Nunspeet)
Opera onbegrijpelijk en saai? Zeker niet! ‘Nachtlicht’ is een opera voor iedereen, ook als je er nog nooit een gezien hebt. Beleef het sprookje van twee mensen die elkaar los leren laten. Verdriet, woede, liefde en hoop duikelen over elkaar heen. De voorstelling bestaat uit één bedrijf van 52 minuten en is geschreven voor twee zangers en een blaasorkest. Elke harmonie, fanfare of brassband kan ermee aan de slag. De voorstelling kan bovendien gecombineerd worden met ander repertoire, bijvoorbeeld na de pauze. Het Gelders Fanfare Orkest heeft op 13 januari de première van ‘Nachtlicht’ tijdens hun jaarlijks terugkerende nieuwjaarsconcert. Dat vindt plaats in Veluvine, het culturele centrum van Nunspeet. Ga voor kaarten naar veluvine.nl/agenda.
wenkproducties.nl/nachtlicht

Winterwater (theaters in het hele land)
Studio Figur, theatermaker Rieks Swarte & productiehuis Feikes Huis bundelen de krachten in de voorstelling ‘Winterwater’ waarin met poppen, tekeningen, maquettes, live-cinema en muziek het thema eenzaamheid tot leven komt. Winterwater is gebaseerd op de debuutroman van Lex Paleaux (2020) - een fictief verhaal gebaseerd op feiten. Het gaat over een onbevangen kind, dat met verwondering de wereld bekijkt. Hij groeit op in een traditioneel Fries dorp, met zijn strenggelovige Friese moeder, zijn Franse vader en twee oudere broers. Met oneindige nieuwsgierigheid stelt hij van jongs af aan grote vragen, maar behalve zijn Pake wil eigenlijk niemand die horen. Het wordt de jongen steeds pijnlijker duidelijk dat hij anders is dan zijn omgeving. Gelukkig vindt hij troost bij Freddy Mercury, de hond van de buren en in zijn grote fantasie. Naarmate Lex ouder wordt neemt iedereen steeds meer afstand van hem. Hij begrijpt niet waarom alles gaat zoals het gaat. Als tiener wordt zijn eenzaamheid ondraaglijk en zijn kinderlijke verwondering slaat om in rebellie, onhandelbaar gedrag en een steeds grotere existentiële wanhoop. Winterwater is een voorstelling voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar. Check de complete tourlijst voor een voorstelling bij jou in de buurt: studiofigur.com/speellijst

Wunderbaum speelt live, online gaat het mis (theaters in het hele land)
Acteursgroep Wunderbaum gaat samen met schrijfster Annelies Verbeke op middelbare scholen het sociale mediagebruik van leerlingen onderzoeken. Schoorvoetend, want ze willen niet oud overkomen. Maar wel omdat het hoog tijd is om een voorstelling te maken over onze schermtijd. Sinds de iPhone in 2008 zijn massale glorierijke intrede deed in ons land, zijn we ‘hooked’. Ons gedrag veranderde, generatiekloven openbaarden zich. Ouders zijn bezorgd. We horen verhalen over kinderen die in twintig Whatsapp-groepen verschillende identiteiten aannemen, er in het geheim een tweede telefoon op nahouden, op het dark web aan anorexia challenges deelnemen en nieuwjaar liever online in ‘World of Warcraft’ vieren. Of is dat allemaal zwaar overdreven en moeten ouders vasthouden aan het voor hun generatie vertrouwde liefde-aandacht-en-vertrouwen-mantra? En wat voor recht van spreken hebben volwassenen, geregeld zelf kijkend op onze smartphone als ons kind tegen ons praat? Wunderbaum onderzoekt zo een van de meest prangende vragen van deze eeuw: hoeveel van onze tijd willen we online doorbrengen? wunderbaum.nl/projects
* Deze voorstelling bevat beschrijvingen en beelden van online misbruik en seksueel geweld die als confronterend kunnen worden ervaren.

LUNA 2024 (Leeuwarden)
Licht- en mediakunst vormen ook in de editie van 2024 de hoofdmoot van LUNA in Leeuwarden. Het thema van het festival is dit jaar 'Moving Heads' en vindt plaats van 26 januari tot en met 11 februari. Mensen prikkelen, uitdagen en hoofden in beweging brengen, dat is het doel. ‘Moving Heads’ staat ook voor de vele mensen die letterlijk in beweging komen om kunst in Leeuwarden op te zoeken. De blik wordt dit jaar niet alleen naar de binnenstad gericht, maar ook naar het Spoordokgebied. Nu nog een industriezone met veel leegstand en kale vlakken, maar over vijf jaar start de bouw van een innovatieve groene woon- en werkwijk. In deze editie van LUNA werken makers in en om al dan niet leegstaande panden en op braakliggende terreinen. Ze spelen met de omgeving en maken die voor het eerst zichtbaar voor het grote publiek. Zo wordt de wijk op een andere manier in de spotlights gezet. 
mediaartfriesland.nl