Classic Express: de rijdende concertzaal

Meeklappen, ontroerd raken of totaal verbluft zijn: kinderen ontdekken de magie van (klassieke) muziek in de Classic Express, een project van Prinses Christina Concours. Deze uitschuifbare muziektrailer is de eerste rijdende concertzaal ter wereld komt bij scholen door heel Nederland. Jonge musici, prijswinnaars van het Prinses Christina Concours, nemen de kinderen mee in de muziek. Zo zijn al meer dan 130.000 kinderen in een compleet andere wereld gestapt, waarmee ze anders misschien nooit kennis gemaakt zouden hebben. Jaarlijks bezoekt de Classic Express nieuwe basisscholen in alle provincies en buurten in Nederland voor zo’n 300 concerten. Kinderen raken op deze manier geïnspireerd om muziek te maken of te beluisteren. Ook zijn de optredens een mooie leerschool voor de jonge musici, ze leren omgaan met  kritisch publiek en spelenderwijs hun verhaal te vertellen, in muziek en in woorden.

Iedereen moet mee kunnen doen aan kunst en cultuur
Het bespelen van een instrument draagt bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen en aan de ontwikkeling van het kinderbrein. Daarnaast versterkt het sociale vaardigheden en draagt muziek bij aan betere schoolprestaties. Muziek is van groot belang voor ieder kind in de basisschool. Het heeft een belangrijk effect op de ontwikkeling van het deel van de hersenen dat kinderen in staat stelt goed te luisteren. Samen muziek maken helpt ook bij het ontwikkelen van vaardigheden als samenwerken, geduld hebben, tact en tolerant zijn naar elkaar. Daarnaast brengt muziek ook vrolijkheid of troost.

Martine Consten, Programma manager Kunst & Cultuur: “VSBfonds ondersteunt projecten die ervoor zorgen dat iedereen in Nederland kan, mag en wil meedoen aan kunst en cultuur. Actief bezig zijn met kunst en cultuur maakt je nieuwsgierig naar een ander en helpt om je in te leven in de wereld om je heen. En meedoen zorgt ook voor verbinding. We vinden het belangrijk dat ieder kind, ongeacht sociale of culturele achtergrond, muziek kan maken en muzikaal talent kan ontwikkelen.”

Het land door
VSBfonds heeft aan de wieg gestaan van de Classic Express en met onze ondersteuning kunnen ook dit jaar weer diverse scholen door heel Nederland bezocht worden. Een bezoek bestaat meestal uit meerdere dagen en op een dag worden er 3 concerten gegeven. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk kinderen meedoen. Zo was de rijdende concertzaal eind mei in Leeuwarden bij een basisschool waar kinderen wat meer moeite hebben met leren. In juni komt de Classic Express in Obdam (West-Friesland) en in november in Uithoorn.

Meer weten over Classic Express of boeken voor jouw school? Kijk op: www.classicexpress.nl