De MBO Cultuurkaart maakt cultuur toegankelijker

Cultuur inspireert, ontroert en vermaakt. Daar moet iedereen van kunnen genieten. VSBfonds steunt de MBO Cultuurkaart, waarmee elke mbo-student een tegoed krijgt om zelf te besteden aan culturele uitjes naar keuze. Zo maken we cultuur toegankelijker en brengen we mbo-studenten dichter bij de theaterzaal, het museum of een andere plek waar ze cultuur willen beleven.

Al 150.000 deelnemers
Op 30 januari werd er in het Rijksmuseum gevierd dat er al 150.000 studenten meedoen met de MBO Cultuurkaart. Aan de hand van de rondleiding De Ideale Burger gingen 25 mbo-studenten in gesprek over maatschappelijke kwesties met onder andere staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) en minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Ook interviewde CJP-directeur Walter Groenen de minister, de staatssecretaris en Bernt Schneiders, directeur van VSBfonds.

Cultuur toegankelijker voor elke mbo-student
Met de MBO Cultuurkaart krijgt elke mbo-student een tegoed van €10,50 per twee jaar. Staatssecretaris Uslu: “Dankzij dit budget én de al bestaande korting op de mbo-cultuurkaart, kunnen mbo-instellingen met hun studenten makkelijker gebruikmaken van het brede en bijzondere cultuuraanbod in ons land.” Minister Dijkgraaf vult aan: “Niet alleen zijn mbo’ers van groot belang voor de culturele sector, maar opgedane kennis in voorstellingen en tentoonstellingen draagt ook bij aan discussies over maatschappelijke thema’s die op scholen leven. De kaart gaat dan ook helpen de cultuureducatie in het mbo en de samenwerking tussen scholen en cultuurinstellingen te versterken.”

De MBO Cultuurkaart is tot stand gekomen door de steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, VSBfonds, het Rijksmuseum, LKCA en CJP.

Beelden: Melanie Marsman