Beurzendag

De VSBfonds Beurzen worden ieder jaar op bijzondere wijze uitgereikt. Wij willen graag dat de studenten die een VSBfonds Beurs hebben gekregen ook weten waarom wij die beurzen uitreiken.

Het onderscheidende kenmerk van de VSBfonds Beurzen is de maatschappelijke component. Wij vinden het belangrijk die studenten te ondersteunen die aantoonbaar betrokken zijn bij hun omgeving. Dit element speelt een centrale rol bij de selectie van de bursalen en komt voort uit de achtergrond van VSBfonds. Ook tijdens de uitreiking op de Beurzendag besteden wij hier veel aandacht aan.

165 afgestudeerden uit het HBO en WO ontvingen dit jaar weer een VSBfonds Beurs, waarmee ze in het buitenland verder kunnen studeren of onderzoek doen. In totaal wordt voor ruim 1,3 miljoen euro aan beurzen uitgekeerd. De meest gebruikelijke beursbedragen zijn € 7.000 en € 10.000, waarbij het hogere bedrag alleen toegekend wordt voor studie- of onderzoeksplannen van twee volledige academische jaren.

Beurzendag 2016

Op vrijdag 3 juni 2016 komen de bursalen samen in Rotterdam om kennis te maken met elkaar en met VSBfonds. Net als andere jaren vindt de Beurzendag plaats in en om diverse locaties waarmee VSBfonds op een of andere manier is verbonden. We beginnen de dag in Museum Boijmans van Beuningen. Vanuit hier vertrekken de studenten met lunchpakketten in kleine groepjes voor rondleidingen van Kunstblock of Brandgrens. Daarna komt iedereen bij elkaar in Museum Boijmans. Gespreksleider Andrew Makkinga opent de dag officieel met de nieuwe directeur van VSBfonds Bernt Schneiders. Zij spreken over persoonlijke ambities en over de verwachtingen die VSBfonds heeft van de bursalen. Vervolgens schuiven plaatsvervangend directeur van Museum Boijmans van Beuningen Ina Klaassen en met Annet van Otterloo, mede-oprichter van de Afrikaander Wijkcoöperatie. Hoe hebben zij hun dromen en idealen omgezet in daden…, en welke rol speelde VSBfonds daarbij. Daarna worden verspreid door de stad een aantal workshops en rondleidingen gegeven. Alle workshopgevers hebben ooit een donatie ontvangen van VSBfonds

1. Roffa Mon Amour Roffa. Zij leggen aan de bursalen uit hoe zij een goede film van een slechte film onderscheiden met filmvoorbeelden. En zij leggen problemen voor aan de bursalen waar zij zelf tegenaan lopen met Roffa.

2. Stichting B for You - Geeft een workshop geven over hoe je mensen in het algemeen motiveert en specifiek hoe je wijkmentors van probleemjongeren motiveert.

3. Formaat - Geeft een theaterworkshop over non-verbale communicatie en vooroordelen die iedereen heeft over elkaar door uiterlijke kenmerken. Door leuke warm-up theater oefeningen komen de studenten nader tot elkaar.

4. Digital Playground- Laten de bursalen een 360 graden foto bewerken en maken van Rotterdam op computers met o.a. Photoshop. 

5. Firma MES - Hun voorstelling Bot, gaat over onaardig gedrag. Ze trekken dit voor deze workshop breder naar: hoe kom je over op anderen, en hoe presenteer je jezelf?

6. The Social Effect - Twee jongeren van de straat (street wise) die de Social Effect inzet voor trainingen op middelbare scholen om over fatsoen te vertellen gaan ze de bursalen confronteren met de kracht van 'flirten'. 

Alle bursalen bezochten twee workshops; tussendoor kwam iedereen samen voor een pauze, drankje, hapje, praatje met elkaar en een cool optreden van Ntjam Rosie.

Aan het eind van de dag is er een borrel en een gezamenlijke maaltijd in Kunsthal Rotterdam met een swingend optreden van oud-bursaal Adriaan Correa en zijn Latin Society, waarbij de bursalen elkaar konden opzoeken aan de hand van hun bestemmingslanden.

Vanaf 1 juli 2016 vertrekken de VSBfonds bursalen voor hun studie of onderzoek naar hun bestemming ergens in de wereld.

Meer verhalen en foto's over de Beurzendag 2016? Kijk dan op Facebook VSBfonds Beurzen.

Ben je zelf bursaal, meld je dan aan voor de besloten Facebook Groep VSBfonds Bursalen, voor het delen van kennis en ervaring?

Bekijk hier het filmpje met een impressie van van deze vrolijke en inspirerende dag!

Sluiten