Nummer 4 - Winter 2022
On the road

Bed, brood en ballet in oorlogstijd

Beeld: Pavel Klimov | Reuters

Deze keer vraag ik aandacht voor een uitzonderlijk project dat VSBfonds van harte steunt. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn al zo’n 95.000 inwoners van dit land gevlucht naar Nederland. Onder hen ook zo’n zestig balletdansers- en danseressen en een aantal van hun gezinsleden. Ze hebben een onderkomen gekregen in het voormalige pand van het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Hier kunnen ze tijdelijk wonen en leven, maar ook trainen en repeteren. Ook leggen ze er de basis voor nieuwe voorstellingen en tournees.

Direct na de komst van de eerste dansers was het de Nederlandse prima ballerina Igone de Jongh die in actie kwam. Ze schakelde een breed cultureel en maatschappelijk netwerk in en kreeg daarvan veel support. Gesterkt hierdoor vonden dansers van verschillende toonaangevende gezelschappen, zoals Kyiv State Ballet, Odessa National Ballet en Charkov City Opera & Ballet, elkaar in Den Haag. Inmiddels hebben zij hun krachten gebundeld in een nieuw, tijdelijk dansgezelschap: The United Ukrainian Ballet.

De gedachte achter het project is dat dansers moeten blijven dansen. Anders is het snel gedaan met hun danscarrière. Bovendien zou in deze tijd van oorlog een hele dansgeneratie letterlijk stil kunnen vallen, met ingrijpende gevolgen voor de Oekraïense danscultuur. Om die waardevolle cultuur te behouden, om het thuisfront te blijven steunen en omdat voorstellingen te blijven geven essentieel is, hebben zij samen met internationale choreografen gewerkt aan hun eerste productie ‘Giselle’. Ze gaven afgelopen september en oktober al hun eerste voorstellingen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Er volgen meer producties en projecten die ook in andere landen te zien zullen zijn. Ook is er het plan om dansers mee te laten doen met andere producties elders in de wereld, bijvoorbeeld in Australië. Dit alles in de hoop dat in hun eigen land de vrede snel weer keert. Zodat zij terug kunnen keren naar hun dierbaren daar en de Oekraïense danscultuur weer thuis kunnen brengen.

VSBfonds heeft om al die redenen direct besloten om dit unieke project te ondersteunen. Daarnaast hebben de Van den Ende Foundation, Droom & Daad, VriendenLoterij, Prins Bernard Cultuurfonds en Fonds 21 samen met VSBfonds nog eens een mooi bedrag bij elkaar gebracht. Kunst en cultuur kunnen straks weer een waardevolle bijdrage leveren aan de heropbouw van Oekraïne en de mensen die er wonen en leven. Laten we hopen dat dat moment snel in zicht komt.  


Bernt Schneiders
Directeur VSBfonds

Deze dansers moeten blijven dansen.
In de hoop dat de vrede in Oekraïne weer keert.
Zodat ze terug kunnen gaan naar hun dierbaren.
En hun danscultuur weer thuis kunnen brengen.

Meer weten?
Kijk op unitedukrainianballet.com en ukrainegiselle.com