Houtfestival ontvangt prestigieuze A Greener Festival Award

Het Haarlemse Houtfestival is op 17 januari uitgeroepen tot een van de groenste festivals van Nederland. Tijdens het Eurosonic Festival in Groningen ontvingen producent Marleen Klooswijk en hoofd inkoop / crew catering Regina van den Berg de eervolle “A Greener Festival Award”. Klooswijk: ‘Het is bijzonder om deze prijs te krijgen. Ons festival wordt totaal georganiseerd en gerund door vrijwilligers. Deze erkenning is voor al die mensen. Het is ook heel bijzonder dat we deze prijs krijgen in het jaar dat we ons 35-jarig bestaan vieren. Wij zijn heel trots’.

De Greener Festival Award wordt georganiseerd door A Greener Festival en zij spreekt in het juryrapport lovend over het Houtfestival: dit betekent dat het Houtfestival een goed georganiseerd milieubewust festival is dat zich exceptioneel  inzet om een positieve  verandering tot stand te brengen. De prestigieuze duurzaamheidsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een select internationaal gezelschap evenementen dat zich inzet voor duurzame en milieubewuste uitvoering.

Volgens Klooswijk zit duurzaamheid in het DNA van het gratis tweedaagse festival in de Haarlemmer hout. ‘Wij introduceerden 20 jaar geleden al recyclebare harde plasticbekers in plaats van weggooibekers en liepen daarmee ver vooruit. Daarnaast wordt het afval netjes gescheiden in glas, groen, plastic, karton en wordt samen gewerkt met De Groene Lobby om ervoor te zorgen dat onze prachtige planeet gespaard blijft.’ Op het Houtfestival kunnen bezoekers gratis hun bekers vullen bij waterpunten, om te voorkomen dat er plastic flesjes moeten worden verkocht. Ook de ondernemers op de markt van het festival werken met biologisch afbreekbare wegwerpborden en -bestek. Van den Berg: ‘En backstage wassen we borden en  bestek gewoon af, in plaats van alles weg te gooien. En ook dit jaar willen we weer betere afvalscheiding op zetten’.

Het Houtfestival biedt muziek, dans, theater en lekkernijen uit alle winstreken voor het hele gezin en is gratis te bezoeken op 20 en 21 juni. Jaarlijks bezoeken zo’n 25.000 mensen het festival in de Haarlemmerhout. Het festival wordt volledig georganiseerd en gerund door vrijwilligers. Klooswijk: ‘We geven al 35 jaar een kadootje aan de stad en Haarlemmers. Dat we dat doen met oog voor ons milieu vinden wij al jaren heel logisch. Dat we de eer hebben deze prijs te krijgen is een grote steun in de rug om weer een mooi festival neer te zetten’.  Mocht u willen bijdragen aan het festival, dan kunt u Houtvriendje worden op www.houtfestival.nl/houtvriendje. Op de website vindt u ook informatie om vrijwilliger te worden.