Kickstart Cultuurfonds: € 1,2 mln voor 34 theaters

Kickstart Cultuurfonds doneert ruim 1,2 miljoen euro aan 34 theaters. Onder hen zijn Stichting de Maaspoort Venlo (49.520 euro), het SCC Theater de Kattendans in Bergeijk (23.670 euro), Stichting Luxor Theater Rotterdam (84.022 euro) en Stichting Kunstencentrum Het Klooster in Woerden (18.500 euro). Theaters konden vanaf 15 juli een aanvraag indienen om hun theater coronaproof te maken en zo door deze tijden heen te komen.

Een voorbeeld van een theater dat een donatie ontvangt is Theater de Kattendans in Bergeijk. Het ontvangt ruim 23.000 euro om de huidige telescopische tribune aan te passen. Deze biedt, met inachtneming van de anderhalvemeter-regelgeving slechts plaats aan 66 bezoekers. Om de capaciteit van het theater te optimaliseren naar 100 bezoekers per voorstelling, wordt o.a. met meubilair een vervangende publieksopstelling gemaakt. Bewoners van Bergeijk zijn via de lokale media opgeroepen om tafels, stoelen en lampen te doneren.

Dries Floris, directeur, vertelt: “De financiële hulp ten behoeve van het coronaproof maken van het huiskamertheater van Theater De Kattendans is meer dan welkom. Met deze hulp is het mogelijk om op een veilige manier een unieke theaterbeleving aan te bieden. Dit geldt voor de bezoeker en zeker ook voor de artiest. Maar de bijdrage betekent meer. Voor mij en de medewerkers is het een enorme mentale oppepper. Een dikke stimulans, die ambitie aanjaagt te blijven doen wat we willen doen: Theatervoorstellingen presenteren. Houvast in een periode van vertwijfeling. Dankbaar.”

De bekendmaking van toekenningen in de categorie ‘theaters’ is de eerste van in totaal twaalf toekenningsrondes. Het volledige overzicht met toekenningen is te zien op https://kickstartcultuurfonds.nl/toekenningen/.

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen voor de cultuursector en dit gezamenlijk en tijdelijk fonds opgericht. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.