Kickstart Cultuurfonds heeft 16 miljoen aan culturele sector toegekend

Kickstart Cultuurfonds - een initiatief van o.a. VSBfonds heeft 16 miljoen euro aan de culturele sector gedoneerd. Het tijdelijke fonds werd aan het begin van deze zomer opgericht om snel financiële ondersteuning te bieden aan podia, musea en producenten die door de coronamaatregelen in zwaar weer terecht kwamen. De afgelopen drie maanden ontvingen in totaal 418 musea, podia, theaters en producenten uit heel Nederland een bijdrage, zodat zij hun publiek weer live en coronaproof kunnen ontvangen. Ook nu de maatregelen tegen het coronavirus weer zijn aangescherpt en er mogelijk meer volgen , blijven de donaties van Kickstart Cultuurfonds van kracht.

Duurzame oplossingen
Veel donaties van Kickstart Cultuurfonds waren bestemd om culturele instellingen te helpen de aanpassing naar de 1,5 meter-samenleving te maken, waarbij er vooral plannen voor de lange termijn werden ingediend. Deze duurzame aanpassingen zijn – ook nu veel instellingen hun deuren mogelijk noodgedwongen moeten sluiten of voor zeer beperkt publiek open kunnen zijn – in de nabije toekomst van groot belang om bezoekers veilig te kunnen blijven ontvangen, zodra dat weer mogelijk is. Deze donaties blijven van kracht, zodat de ondersteunde instellingen daarmee later een kickstart kunnen maken.

Kickstart Cultuurfonds overweegt vervolg
De aanhoudende nood in de culturele sector als gevolg van de corona-maatregelen is aanleiding voor de initiatiefnemers van het Kickstart Cultuurfonds om te onderzoeken of een vervolg van het fonds in 2021 mogelijk is. Over de beschikbaarheid van voldoende private en publieke middelen hiervoor wordt momenteel met het ministerie van OCW gesproken. Als dit tijdelijke fonds wordt voortgezet in 2021, zal dit opnieuw door een flexibele organisatie uitgevoerd worden die meebeweegt met de ontwikkelingen, gebruik maakt van inbreng van alle partners en in recordtempo en op professionele wijze aanvragen verwerkt en toekenningsbesluiten neemt. Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met Ammodo, Fonds 21, Fonds 1818, Stichting Droom en Daad, Zadelhoff Cultuur Fonds, Stichting Zabawas en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Zien en horen wat donaties van het Kickstart Cultuurfonds betekenen voor culturele instellingen? Bekijk dan dit filmpje