Nummer 1 - Voorjaar 2022
agenda

Agenda

We mogen er weer op uit om cultuur te snuiven! Dus hebben we extra leuke, boeiende en interessante tips voor jou. En wil je liever online? Ook daarvoor kun je terecht in onze agenda. Veel plezier!

Nieuw Licht (online)

Een absolute aanrader! Nieuw Licht is een tv-programma over bijzonder wetenschappelijk onderzoek. Het wordt namelijk gedaan door de spelers van theatergroep Domino, die allemaal een verstandelijke beperkingen hebben. De eerste afleveringen staan al online, in totaal komen er zes. Grappig, ontwapenend én enorm nieuwsgierig makend. Het initiatief is genomen in het kader van Leiden2022/European City of Science. Dat heeft als doel om wetenschap en samenleving dichter bij elkaar te brengen.

Ga snel kijken op Sleutelstad TV, www.nieuwlicht.tv of op YouTube

Een zee van geluk (Den Haag)

Al 111 jaar komen er Chinezen naar Nederland. Niet alleen over zee vanuit China, maar ook uit Engeland, Hong Kong, Vietnam, Indonesië en Suriname. En hoewel ze hier al lange tijd wonen, weten we maar weinig van de Chinese cultuur in Nederland. Op misschien het Chinese restaurant -  inmiddels immaterieel erfgoed - na. Daarom maak je in de tentoonstelling Een Zee van Geluk kennis met de verhalen van Haagse families als Chang, Lau en Go. Met foto’s en andere materialen uit het familiearchief krijg je een inspirerend beeld dat alle clichés ontstijgt. Over identiteit en trots en het belang van beeldvorming, rolmodellen en verhalen. Het is een gezamenlijk initiatief van Beeld en Geluid Den Haag, Stichting Meer dan Babi Pangang en Verhalenhuis Belvédère. Te zien tot en met 24 april 2022 in Beeld en Geluid Den Haag.

Kijk hier voor meer info.

Het Groote Museum (Artis, Amsterdam)

ARTIS opent op 12 mei een nieuw museum. Dat is bijzonder en dus zeker een bezoek waard. Na 75 jaar (!) gaan de deuren van dit oudste museumgebouw van Amsterdam weer open. Hier ervaar je de verschillen, overeenkomsten en vooral de verbondenheid tussen alles wat leeft: mens, dier, plant en microbe. Het prachtpand in de hoofdstedelijke dierentuin werd gebouwd in 1855, is een monumentaal erfgoed en werd duurzaam gerestaureerd en vernieuwd. De heropening is een belangrijke stap binnen het toekomstplan van ARTIS om bezoekers met andere ogen naar onze wereld te laten kijken.

Kijk hier voor meer info. 

Nederland Maakt Impact (Den Haag)

Nederland Maakt Impact wil jonge toekomstdragers verbinden inspireren, activeren en ontwikkelen, zodat zij samen aan een mooiere wereld kunnen werken. Juist omdat hun positieve ideeën en oplossingen vaak niet worden gehoord, is er van 20 tot en met 22 mei een Topconferentie in de Fokker Terminal in Den Haag. Daar komen zo’n 500 jongeren en belangrijke stakeholders uit bedrijfsleven, politiek en maatschappelijke organisaties samen. Er zijn inspirerende speeches, paneldiscussies en workshops. Hét moment waarop jonge toekomstdragers over hun ideeën vertellen en dé plek waar zij zich ook persoonlijk en professioneel kunnen manifesteren en ontwikkelen rondom maatschappelijke vraagstukken en innovatieve denkwijzen. Jongeren kunnen gratis deelnemen dankzij de bijdragen van sponsors, subsidies en fondsdonaties.

Info en tickets op www.nederlandmaaktimpact.nl

Lees ook zeker het interview met oprichter Hoessein Alkisaei

Festival O. (Rotterdam)

O. is de nieuwe naam van de bekende Operadagen Rotterdam. Een internationaal festival voor opera, muziek en theater op diverse locaties in Rotterdam. Tien dagen lang zijn er op diverse locaties in de stad voorstellingen en concerten te zien. Van works in progress tot wereldpremières door jonge makers en meer bekende namen. De organisatoren willen de kunstvorm op deze manier laten leven onder een groot en divers publiek. Ervaar het zelf van 20 t/m 29 mei a.s.

Info, tickets en pass partouts op www.o-festival.nl

circusstad festival

Foto: Fred Ernst

Circusstad Festival (Rotterdam)

Het circus is weer in de stad. Maar dan nét even anders. Want in de meivakantie is er weer een vijfdaags evenement in Rotterdam dat zijn weerga niet kent in Nederland. De nieuwe artistiek leider Menno van Dyke heeft grote namen uit het internationale circustheater gestrikt. Onder wie de Duitse avant garde-jongleur Stefan Sing met zijn gezelschap en Captain Frodo, de rubberman die met veel humor elementen van de freakshow laat herleven. Op vrijdag 6 mei is er een groot feestgala in het nieuwe Luxor Theater. Daar komen in een aanstekelijk tempo de tofste acts van zowel gevestigde namen als aanstormend talent voorbij. Ben jij erbij van 4 tot en met 8 mei?

Info en tickets op www.circusstad.nl

Revolusi!

Beeld Hugo Wilmar, Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad

Revolusie! Indonesië onafhankelijk (Amsterdam)

Een tentoonstelling vanuit een internationaal perspectief, gericht op de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949. En dat aan de hand van de verhalen van ooggetuigen. Meer dan tweehonderd objecten - van herinneringen in privébezit tot niet eerder in Nederland getoonde schilderijen uit Indonesische kunstcollecties - geven inzicht in deze belangrijke geschiedenis, voor Indonesië, Nederland en de wereld. Te zien tot en met 5 juni in het Rijksmuseum.

Info en tickets op www.rijksmuseum.nl

Gouda Maakt

Expo Gouda Maakt (Gouda)

Een boeiende reis langs de Goudse industrie van vroeger, nu en later. Want het werk in de stad Gouda veranderde en verandert door de jaren heen. De expositie richt zich op de productie van oliën en vetten, keramiek, transport, bouw en machines, levensmiddelen en garens en textiel. Per industrie komen er verschillende thema’s aan bod, waaronder grondstoffen, techniek, energie, duurzaamheid, mens en werk en productielocaties. Kortom: een inspirerend platform voor verhalen en gesprekken daarover en de verbinding tussen jong en oud. Te zien van 6 april tot en met eind september in de oude zeepfabriek van Viruly aan het Buurtje in Gouda.

Info en tickets op www.expogoudamaakt.nl

Perpetuum Mobile

Perpetuum Mobile (Brielle)

De Zeeuwse stad Brielle bestaat 450 jaar. Daarom is er op 21 en 22 mei het theaterspektakel Perpetuum Mobile. Historische gebeurtenissen uit 1572 worden nagespeeld en het thema vrijheid staat centraal. Met hoofdrollen voor de leden van Brielse muziek-, dans- en toneelverenigingen, leerlingen van lokale basisscholen en de ouderen van de Catharinastichting. Te zien en te horen op vier historische locaties in het centrum van de stad.

Info en tickets op www.culturelestichtingvoorne.nl